Radar

Nu blir det enklare att handla lokalproducerat

Local food nodes vill göra det enklare för användarna att hitta sina lokala matproducenter.

Local food nodes är en digital plattform för den som vill köpa och beställa mat av lokala producenter. Plattformen har funnits i några år, men i slutet av förra veckan gjordes en uppdatering av webbsidan som ska göra det enklare att handla direkt från lokala odlare.

Local food nodes är en internationell plattform som har arbetats fram tillsammans med lokala odlare och producenter under flera år. FN har kallat projektet en av världens fem mest framsynta e-handelslösningar, och syftet är att öka den direkta handeln med lokal mat som förmedlas på lokala marknader men även privat.

Systemet har byggt på frivilliga donationer, där användarna varit tvungna att bli medlemmar på siten och fylla i sitt bankkortsnummer för att göra en donation, enligt grundaren Albin Ponnert.

– Även om användarna har kunnat fylla i 0 kronor i donation, har donationsförfarandet varit ganska otympligt. Nu kan man handla fritt utan att behöva bli medlem eller ange något visakortsnummer.

Redan fler användare och donationer

Modellen liknar Wikipedia-modellen, menar han, där det dyker upp ett pop-upfönster som en påminnelse om att den som vill kan donera.

– Det här gör det mycket enklare att handla och skapar mindre frustration hos användarna. Själva idén är att bygga en förstahandsrelation med lokala matproducenter så vi försöker göra det enklare och enklare.

Albin Ponnert säger att de redan efter två dagar har fått fler användare. De fick även in fler donationer, så uppdateringen verkar inte påverka folks vilja att donera, menar han.

Sedan sidan lanserades 2017 har de märkt av ett ökat intresse för tjänsten.

– För varje månad sedan start har det blivit fler bokningar. Även antalet producenter som anmäler sig på sidan ökar.

På siten totalt finns i nuläget cirka 15 000 användare, cirka 90 procent av dem i Sverige. Antalet anmälda producenter är 850 och det finns 400 utlämningsställen (platser där maten hämtas av konsumenterna). Varje månad tillkommer cirka 500 nya medlemmar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV