Energi · Hallå där

5 frågor till…

Markus Tufvesson, här tillsammans med fåret Loke, har läst in böckerna i ljudboksserien Ljud för djuren.

…Markus Tufvesson, inläsare och grundare av Ljud för djuren som just nu ger ut 30 ursäkter mot veganism och hur du bemöter dem av den brittiske vegan-influencern Earthling Ed (alias Ed Winters) som ljudbok.

Berätta – vad är Ljud för djuren?

– Det är ett projekt som började 2017 när min gode vän Martin Smedjeback sökte efter någon som kunde göra en ljudbok av boken Djurens förintelse av Pelle Strindlund och Henrik Wig och jag anmälde mitt intresse. Vi var sex stycken som läste in den, men efter det fick jag mersmak och ville göra mer så jag sökte upp Martin och vi började spela in fler böcker. Sedan dess har vi spelat in Jordens herrar av Pelle Strindlund, Varför vi älskar hundar, äter grisar och klär oss i kor av Melanie Joy och bibeln i djurrättssammanhang, Djurens frigörelse av Peter Singer. 

– Vi är uppe i vår femte bok tillsammans nu, den första släpptes bara på Youtube men sen upptäckte vi att det var ganska enkelt att lägga upp dem som podcasts istället.

Varför har ni valt att satsa på ljudböcker?

– Vi lever i en stressad värld. Jag har själv svårt att sätta mig ner och läsa en bok, man har alltid annat i görningen. Det hjälper också för de som har läs- och skrivsvårigheter. Att allt inte släpps på en gång utan att vi släpper två avsnitt i veckan gör också att det blir som en följetong för lyssnaren vilket många uppskattar.

Vad var det ni fastnade för med 30 ursäkter mot veganism?

– Jag blev vegan 2017 men kände ganska snart att jag ville göra mer. Jag har alltid älskat att jobba med rösten och har jobbat med radio tidigare så därför valde jag det här sättet att få ut mitt budskap. Den här boken passar också perfekt in i vår serie, vi lägger upp en ursäkt varje tisdag och torsdag under hela sommaren. Om man får tunghäfta när man diskuterar med någon kan man bara gå in och lyssna på podcasten. Det är ett slags uppslagsverk i hur man kan argumentera för sin sak.

Vilken är den vanligaste ursäkten mot veganism som du själv har hört?

– ”Om ingen äter djuren så kommer jorden att bli överbefolkad” är en vanlig ursäkt. Men det är ju människan som ligger bakom djurindustrin så de här djuren skulle inte existera över huvud taget utan oss. Jag är själv vegan av etiska skäl, men det är ju också det som påverkar klimatet absolut mest. Om hela världen hade varit veganer hade vi heller aldrig haft de här problemen med pandemier och så vidare som vi har idag.

Hur kom det sig att du själv blev vegan?

– Jag och min fru var vegetarianer i två-tre år innan vi tog steget till att bli veganer. Vi slutade först med att dricka mjölk för att vi tyckte att havredryck var godare. Sen blev vi tipsade om veganuary från en vän i Storbritannien. Den 1 jan 2017 tänkte vi att vi skulle leva som vegetarianer i 30 dagar, men när månaden var slut kände vi att vi ville fortsätta till våra födelsedagar i juni. Och efterhand märkte vi att vi mådde mycket bättre och jag kom upp mycket lättare på morgnarna. Så varför skulle vi vända tillbaka när allt kändes så mycket bättre?

Ljud för djuren ges ut gratis som podcast och finns att lyssna på på de stora streamingtjänsterna. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV