Energi

Mors dag – en dag att fira

Mors dag, ett tillfälle att hylla både den egna mamman och moder jord.

Att fira mors dag under en pandemi kan bjuda på större utmaningar än vanligt men LFT noterar att det finns aktiviteter, både coronaanpassade i gemensamhet, och på distans.

På Kulturhuset i Ytterjärna firar Edda, ett svenskt nätverket som ingår i ”The Council of European Grandmothers”, Mors dag på plats i ett gratisevenemang. På programmet står bland annat: Ord till mor, mors syhörna och mors örtabord.

Organisationen Våra barns klimat bjuder in till en kreativ kampanj för att hylla ”Vår andra mamma – moder jord”. Tillsammans med bland andra Stina Wirsén och Kent Wisti bjuder de in personer att skapa till mors dag och att sedan dela verken på Instagram under #VårAndraMamma. Verken auktioneras därefter ut på Tradera och pengarna ska användas i organisationens arbete med att sätta barnen främst i klimatomställningen.

Föreningen Män för jämställdhet bjuder, i en video som rullar på facebook, på handfasta tips om hur du kan hylla din mamma eller dina barns mamma. Och som vanligt erbjuder ett flertal organisationer, som exempelvis Plan, UNICEF och WWF, särskilda gåvopaket som alternativa mors dags-presenter.

"Blivande mammor ska känna sig trygga"

Svenska barnmorskeförbundets ordförande Eva Nordlund menar att det är viktigt att prioritera mammor varje dag, inte bara på mors dag. Och utifrån förlossningskrisen, som LFT nyligen rapporterat om, skickar hon en hälsning till alla blivande mammor:

– Vårt mål är att alla blivande mammor ska kunna känna sig trygga och ha tillgång till en barnmorska när de föder. Det är den morsdags-present som jag vill ge de blivande mammorna, och det jobbar vi på att uppfylla.

Men om mamma själv får välja passar kanske något av de läsartips LFT fått in bättre:

– Jag ska be familjen ta med mig på tur med skateboard med havsutsikt.  Att åka med vinden som drivmedel och bara njuta av att glida fram, säger Anna Cöster.

– Rabarberpaj med Livets träd-dekoration är bästa morsdags-firandet tycker jag!, säger Sophia Hoy.

Rabarberpaj är bästa morsdagsfirandet tycker Sophia Hoy
Rabarberpaj är bästa morsdagsfirandet tycker Sophia Hoy. Foto: Leif R Jansson/TT

Mors dags tre mammor

Mors dag är en tradition med många år på nacken och tre egna mödrar: Ann Jarvis, Julia Ward Howe och Anna Jarvis, dotter till Ann Jarvis, som var den första att påtala frågan om att instifta mors dag. Hon organiserade, tillsammans med andra kvinnor, vård på båda sidor under amerikanska inbördeskriget (1861-1865). Detta arbete blev en av vägarna till försoning efter kriget.

Poeten och aktivisten Julia Ward Howe, som var pacifist med starkt engagemang för föräldralösa barn och änkor, inspirerades av Ann Jarvis fredsarbete och skrev 1870 en proklamation för mors dag, som hon riktade till kvinnor med en uppmaning att kräva nedrustning.

Det var slutligen Anna Jarvis, som lyckades få mors dag till stånd. Hon var inspirerad både av sin egen mamma och av Julia Ward Howe och ville hedra sin moder och andra mödrar.

Mors dag historiskt

1908 firades mors dag för första gången lite mer allmänt i USA, därefter spreds firandet vidare.

1913 instiftades Mors dag som en officiell helgdag, genom beslut av kongressen. President Woodrow Wilson, tillkännagav att dagen skulle firas andra söndagen i maj på Anna Jarvis mors dödsdag.

1909 firades Mors dag första gången i Sverige. Dagen infaller sedan dess den sista söndagen i maj. Det författaren Cecilia Bååth-Holmberg som initierade mors dag i Sverige. Hon betonade att firandet skulle inte vara en ”yttre festdag med stoj och stim på gator och torg i stil med Barnens dag, utan framför allt en hemmets och hemkänslans dag.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV