Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Mellorebeller dissar statsministern

Bandet Isyla har skrivit "Children of the revolution", en av finalistlåtarna i Mello Rebello – Extinction Rebellions egna melodifestival.

Imorgon är inte bara finalen i Eurovision Song Contest, det är också finalen i Mello Rebello – Extinction Rebellions egna melodifestival. LFT har lyssnat på de åtta bidrag som gör upp om vinsten.

I pandemitider är det svårt att hålla vanliga demonstrationer och då får man ta till nya knep för att nå ut med sitt budskap. Ett sätt kan vara att skapa en egen musiktävling, vilket aktivisterna i XR alltså har gjort.

Reglerna i Mello Rebello är enkla: låten ska ha ett miljötema, den ska vara egenskriven, max fem minuter lång och inte innehålla några svärord (eftersom tävlingen ska vara tillgänglig för alla åldrar). Under hela maj har omröstningen pågått, den 15:e maj korades de åtta av totalt 38 inskickade bidrag som gått vidare till final och imorgon kommer det alltså att utses en vinnare. Vinsten består i att få en egen musikvideo producerad av XRTV.

Musikaliskt spänner de återstående bidragen över ett väldigt stort fält. Det är allt ifrån finsk tango i artisten Helenas bidrag ”Tango för Stefan” till Svartsnors trallpunkiga ”Fortsätta att gå” till Delphis synthiga RnB-låt ”No More Patience”.

Sångerskan Delphi har skrivit en soulig RnB-låt med synthinslag, här spelar hon på Crescendo tillsammans med jazzbandet Re-Cap
Sångerskan Delphi har skrivit en soulig RnB-låt med synthinslag, här spelar hon på Crescendo tillsammans med jazzbandet Re-Cap. Foto: Olivia Alm-Brillantes

I texterna finns mycket frustration och sorg, men också hopp. Ett återkommande tema i texterna tycks vara att man antingen vänder sig till makthavare (Helenas ”Tango för Stefan” som riktar sig till Stefan Löfven och ellenpunks ”Tjocka gubbar”), eller att man tar upp Greta Thunberg. Av de ursprungliga 38 bidragen är det hela tre låtar som har Greta med i titeln (en av dem, Planetskötarorkesterns ”GretaReggae”, har gått vidare till final).

Att skriva texter med ett uttalat miljötema utan att det känns väldigt platt och förutsägbart är svårt, och artisterna lyckas olika bra med detta. Men enkla, raka texter har också sin charm vilket inte minst ellenpunk visar med sin låt ”Tjocka gubbar”, en oemotståndlig pärla som får mig att tänka på band som Vånna Inget eller Allvaret.

Ellenpunk har gjort en rak punkdänga som sparkar uppåt
Ellenpunk har gjort en rak punkdänga som sparkar uppåt. Foto: Privat

Om låtarna skulle stå sig i ”den riktiga” Melodifestivalen? Jo, jag tycker nog det. Visst kan man ha synpunkter på produktionen, men flera av låtarna är riktigt bra och genremässigt är det otroligt mycket intressantare än de strömlinjeformade mellolåtarna.

Mellorebello.com kan du lyssna på alla låtarna och avge din röst, men kom ihåg att rösta före midnatt då omröstningen stänger.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV