Zoom

Växande kritik mot indiska regeringens hantering av coronakrisen

Indien drabbas just nu svårt av covid-19.

Coronakrisen i Indien fortsätter att förvärras med rekordhöga registrerade dödstal. Experter varnar dock för att mörkertalet är stort och att de verkliga siffrorna kan vara betydligt högre. Samtidigt växer kritiken mot regeringen för deras hantering av krisen. 

För en vecka sedan rapporterade indiska myndigheter ett nytt dystert rekord då ytterligare 3 754 personer hade avlidit i covid-19 under det senaste dygnet. Enligt de officiella siffrorna har nu över en kvarts miljon dödsfall rapporterats i landet. Experter varnar dock för att de verkliga antalet fall kan vara mycket högre.

Den snabba smittspridningen misstänks bland annat bero på den inhemska varianten av viruset, kallad B.1.617,  som har klassificerats som ”bekymmersam” av Världshälsoorganisationen eftersom den kan vara mer smittsam.

Premiärministern anklagas för att vara superspridare

Samtidigt växer kritiken mot den hindunationalistiska regeringen för att de inte har lyckats trycka ned smittspridningen. När siffrorna var låga återöppnades offentliga platser samtidigt som religiösa festivaler och politiska massmöten tilläts – vilket anses ha bidragit till den snabba smittspridningen i den andra våg som nu drabbat landet så hårt.

Kritiker påpekar också att regeringen haft ett år på sig att förbereda en infrastruktur för att bemöta en ökad smittspridning, men att man låtit bli att göra det.

Premiärminister Narendra Modi, till vänster på affischen, har fått kritik för att han inte tagit coronakrisen på tillräckligt stort allvar
Premiärminister Narendra Modi, till vänster på affischen, har fått kritik för att han inte tagit coronakrisen på tillräckligt stort allvar. Foto: Ajit Solanki/AP/TT.

Navjot Dahiya, biträdande ordförande för landets Iäkarförbund, IMA, anklagar premiärminister Narendra Modi för att vara ”en superspridare” och menar att det är regeringens fel att denna virusvåg slagit så hårt mot befolkningen. I en intervju i den engelskspråkiga tidningen Tribune säger han:

– Medan läkarkåren arbetar hårt för att få människor att förstå behovet av covidrestriktioner så tvekade inte premiärminister Modi att tala inför politiska massmöten där man struntade helt i alla restriktioner.

Dessa möten hölls i april, då smittan snabbt hade börjat spridas i landet. Senare började de politiska kampanjmötena hållas virtuellt, men även i samband med dessa sändningar samlades stora grupper för att gemensamt titta på de tal som hölls.

Endast en procent av BNP går till sjukvården

Tidigare i år hävdade premiärministern att Indien var ett av de länder i världen som hade lyckats kontrollera virusspridningen. I ett tal inför Världsekonomiskt form i slutet av januari sade Narendra Modi att Indien hade utvecklat en corona-anpassad infrastruktur inom sjukvården och utbildat personalen för att bemöta viruset.

Det kom dock inte att dröja länge innan situationen hade förändrats, och de höga dödstalen talar nu sitt tydliga språk.

Indien är en av världens största ekonomier, men satsar bara runt en procent av landets bruttonationalprodukt på sjukvården – vilket lett till en mycket svår situation under pandemin.

Kritiker menar att regeringen borde ha lagt all energi på pandemin när antalet fall började skena i början av april, men att man i stället valde att prioritera viktiga delstatsval.

Samtidigt står nu många helt maktlösa medan deras anhöriga dör på gatorna, utanför sjukhus, i fordon eller i sina hem – utan att de får tillgång till någon form av sjukvård.

Drabbas av cyklon

Det rapporteras om att liken efter personer som avlidit i covid-19 återfinns på Ganges stränder i delstaterna Bihar och Uttar Pradesh. Enligt ett inslag i nyhetskanalen NDTV har familjer inte sett någon annan utväg än att sänka ner döda anhöriga i floden.

I de flesta indiska städer har sjukhusen slut på vårdplatser, syrgas, respiratorer och annan utrustning och i flera städer arbetar krematorierna dag och natt för att försöka hinna kremera alla döda. Samtidigt har landet börjat motta stora mängder hjälpsändningar med medicinsk utrustning från omvärlden.

Under krisen har många frivilligarbetare engagerat sig i kampen för att försöka rädda liv, medan sociala medier har fungerat som ett sätt att kunna efterlysa medicinsk utrustning.

Cyklonen Tauktae slog igår till mot delstaten Gujarat och har krävt flera liv
Cyklonen Tauktae slog igår till mot delstaten Gujarat och har krävt flera liv. Grafik: Johan Hallnäs/TT

Parallellt med detta drabbas landet nu också av en stor cyklon där minst sex personer har omkommit och ytterligare personer saknas. Dessutom har hundratusentals människor evakuerats, bland annat har covidpatienterna på tre fältsjukhus förflyttats till säkrare platser.

Vaccinationerna mot covid-19 står nu öppna för alla vuxna indier. Många delstater uppger dock att det råder brist på vaccin och olika tekniska problem gör det svårt för människor att boka tider.

Mitt under den rådande krisen varnar experter redan för att en tredje coronavåg med stor sannolikhet kommer att drabba landet. Med tanke på att sjukvården redan har kollapsat och att smittspridningen snabbt fortsätter har den indiska regeringen nu ingen tid att förlora i kampen för att bemöta situationen.

Texten har tillfogats ett stycke av LFT:s redaktion.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV