Zoom

MC Habit rappar om vuxna som saknar självinsikt

MC Habit gör politiska hiphoplåtar och inspireras bland annat av Greta Thunbergs klimatkamp.

Den senaste tidens diskussion kring gangsterrap tillsammans med Greta Thunbergs genomslag inspirerade rapparen MC Habit till den nya låten Politik, som släpptes på första maj. 
I låtens video låter han den unga generationen göra upp med den äldre till textrader som: ”Vi snackar politik, ni snackar massa skit.”

Det har gått sex år sedan MC Habits, eller Jorge Olivares Rivas som han heter egentligen, första skiva Fuck Habit. Men lite senare i år kommer den nya Mästaren av ceremonin, och redan nu kan man alltså höra singeln Politik.

MC Habit berättar att låten skrevs som ett slags svar till alla som förfäras över gangsterromantiken inom hiphopkulturen, men samtidigt blundar för sitt eget ansvar.

– Det är mycket goja inom rapen. Det är inte på riktigt allting. De rappar om det som de vet går hem eftersom det ger pengar och status. Det finns riktiga kriminella också, men det är ett fåtal. De flesta är 19-åringar som inte vet vad de ska göra med sitt liv.

Klass- och miljötema

Han säger att det finns ett behov hos många av att hitta en syndabock, och då är det lätt att skylla problemen på kidsen i förorterna istället för att diskutera klassfrågor och orättvisa livschanser.

– Någonstans måste vi som är vuxna fråga oss varför det har blivit så här. Och vi måste backa upp ungdomarna så att de inte väljer den kriminella vägen.

Förutom klasstemat finns det också ett miljötema i låten och videon. MC Habit rappar bland annat ”I natt jag drömde något som jag aldrig drömt förut / jag drömde att man tog Greta på allvar till slut.”

Jorge blir märkbart engagerad när han börjar prata om Greta Thunbergs kamp och allt hat som hon har fått utstå. 
– Det är helt otroligt att hon har orkat så här länge. Hon står upp för moder jord, medan vi bara förgiftar den och skiter i vilka mineraler som krävts för att producera våra nya mobiltelefoner.

Barn i fel kontext

I musikvideon till låten spelas nästan alla roller av barn. Vi får följa hur några barn slavar för andra genom att plocka äpplen. Mot slutet av videon gör barnen uppror mot förtryckarna och vi får se scener där de slåss mot kravallpolis. MC Habit säger att han medvetet har placerat barnen i ”fel” kontext för att få tittarna att haja till.

– Jag vill visa hur det faktiskt kan bli om vi inte börjar ta ansvar, dels för masskonsumtionen men också för att vi har skapat en ny underklass i Sverige som växer.

Jobbat med Grotesco

Till vardags jobbar Jorge Olivares Rivas som film- och musikproducent och har bland annat jobbat mycket tillsammans med Grotesco. Han var till exempel med och producerade Meldodifestivalhiten Tingeling och musikalen om flyktingkrisen. I videon till Politik, producerad av Jorge och Dea Lundström, syns för övrigt Michael Lindgren från Grotesco, liksom Henrik Dorsins son Sigge Dorsin.

Har du tagit med dig någonting från samarbetet med Grotesco till ditt eget musikskapande?

– När det kommer till det kreativa så har vi inspirerats av varandra, men jag försöker skilja min egen musik från jobbet.

Snart släpper du ett nytt album också, vad kan vi förvänta oss av det? Blir det mer politik?

– Det här albumet har varit klart väldigt länge men har på grund av olika omständigheter inte kunnat släppas tidigare. Så det har en stor bit av min ungdom i sig. Jag skulle säga att det innehåller mycket hopp, kärlek och science-fiction.

– Om det kommer att komma fler politiska låtar? Ja, det kan man lätt säga.

MC Habit

Riktigt namn: Jorge Olvares Rivas
Ålder: 38 år
Bor: På Ekerö utanför Stockholm
Aktuell med: Singeln Politik och albumet Mästaren Av Ceremonin senare i år

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV