Energi · Hallå där

5 frågor till…

96-årige Björn Norbäck upplever att reaktionerna på hans hyllningssång är som en gåva till honom.

…Björn Norbäck, 96-åring i Järna som sprider glädje genom att sjunga hyllningssånger över telefon.

Berätta – varför gör du det här?

– Jag har sjungit i hela mitt liv, nästan 100 år, och jag har varit  med i massor med körer, men det har corona berövat mig. Nu sjunger jag min hyllning via telefon både till vänner och bekanta och till andra. När jag ringer upp brukar jag säga: Vill ni höra en liten sång?

När började du med det?

– Jag har sjungit den här sången i många herrans år när jag har firat folk av olika anledningar. Nu gör jag det mest på telefon och jag kan göra det mitt i natten om det skulle vara så. Nu blir det nog ungefär en gång i veckan som jag sjunger och jag håller koll i min födelsedagsbok så att jag inte missar att hylla någon av mina gamla bekanta. 

Du har också börjat ringa och sjunga för personer du inte känner, hur kommer det sig?

– Det har spritt sig så nu händer det ofta att människor jag känner ber om en hyllning till någon som de, men inte jag, känner. Jag är mottaglig för önskemålet eftersom det är ett nöje. Jag märker att det glädjer folk.

Vad är det för sång du sjunger?

– Födelsedagsången. Den börjar ”Ny är din dag, nytt är ditt år”. Det är för att de som fyller år är med om en växling till en ny dag. Det är min förra fru Ragnhild som har skrivit och komponerat sången.

Hur reagerar folk när du ringer och vad betyder det för dig?

– De flesta, ja alla, blir väldigt berörda och det kommer väldigt fina kommentarer efter att jag har sjungit. De tar hyllningssången som en gåva (och de blir tagna av Björns häpnadsväckande  röst, inflikar hans sambo Irina). En del blir tysta, för att det kommer så plötsligt och samtalet efteråt som det ofta blir, är som en gåva till mig.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV