Radar

Roundup förbjuds i trädgårdar

Roundup är ett av världens mest sålda ogräsmedel.

Det kommer inte längre vara tillåtet att använda ogräsmedlet Roundup i trädgårdar och parker. Medlet förbjuds från och med i höst tillsammans med flera andra växtskyddsmedel.

Regeringen tog i mars ett beslut att minimera användningen av bekämpningsmedel i hemträdgårdar, kolonilotter och på allmänna platser som skolgårdar och parker.

Nu har Kemikalieinspektionen tagit fram en lista på exakt vilka produkter som förbjuds från och med den 1 oktober. Ogräsmedlet Roundup, som innehåller det skadliga ämnet glyfosat, är en av produkterna.

– Det som används mest i hemträdgårdar är ogräsmedel och mossmedel. Bland ogräsmedel kommer glyfosat, som är ett verksamt ämne, inte att få användas privat i hemträdgårdar, säger Kemikalieinspektionens strategiske rådgivare Peter Bergqvist till Sveriges Radio.

Dödar växter och skadar insekter

Glyfosat är världens mest använda bekämpningsmedel och giftigt för vattenlevande organismer, dödar växter och skadar insekter. Bland annat har det visat sig försämra immunförsvaret hos bin och därmed bidra till bidöden. 

Förutom glyfosat förbjuds också användning av växtskyddsmedel som innehåller pyretriner, flupyradifuron och acetamiprid. Det är insektsmedel som ofta kommer i form av krukväxtpinnar och sprayer för användning på prydnadsväxter, bärbuskar eller fruktträd. Det kommer fortfarande vara tillåtet att sälja medlen i handeln, men myndigheterna bedömer att produkterna naturligt kommer att fasas ut.

Vissa undantag

– Företagen är knappast intresserade av att sälja när de inte får användas, säger Peter Bergqvist till Sveriges Radio.

Undantag kan göras när det gäller invasiva arter i vissa kommuner. Även om medlen förbjuds för användning i trädgårdar, privata växthus, inomhus till krukväxter och på allmänna platser får yrkesodlare fortfarande använda bekämpningsmedel med de ovan nämnda verksamma substanserna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV