Radar

Mediehuset Grön Press ger ut ny feministisk tidning

Anna-Klara Bratt, Lennart Fernström och Annika Hjelm.

Nu startar redaktionen för Feministiskt perspektiv och Mediehuset Grön Press en ny feministisk nyhetstidning tillsammans. Fempers Nyheter heter den nya tidningen, som kommer ut med sitt första nummer på tisdag.

Efter drygt 10 år med Feministiskt perspektiv som enda feministiska nyhetstidning i Sverige tar Mediehuset Grön Press nu vid och startar en helt ny tidning. Det görs tillsammans med den tidigare redaktionen på Feministiskt perspektiv.

– En kris som vänts till något både mer hållbart och kreativt! Det är med oerhörd glädje vi härmed kan säkra produktionen av feministiska nyheter, hålla våra duktiga medarbetare i farten och dessutom göra det tillsammans med en aktör med vilken vi delar många grundläggande värderingar, säger Anna-Klara Bratt, tillträdande chefredaktör och ansvarig utgivare på Fempers Nyheter i ett pressmeddelande.

– Vi lever i en tid med auktoritära nationalistiska krafter på stark frammarsch och grundläggande fri- och rättigheter är satta under hård press. I denna tid blir tidningar som ger plats för feministiska röster, som står upp för mänskliga rättigheter, mot patriarkatet, rasism och alla former av förtryck viktigare än någonsin, säger Lennart Fernström, vd på Grön Press.

Arkivet blir tillgängligt

Den ideella föreningen Feministiskt perspektiv, som har gett ut tidningen med samma namn, kommer att finnas kvar och koncentrera verksamheten till utbildnings- och informationsverksamhet, internationella samarbeten samt ansvara för arkivet.

Tidningen Feministiskt perspektivs arkiv kommer att bli tillgängligt för allmänheten, och tidningens live- och poddverksamhet kommer att fortsätta i föreningens regi.

– Det känns väldigt bra att vi säkrat fortsatt utgivning av en feministisk nyhetstidning. Inom Mediehuset Grönt finns en administrativ och teknisk stabilitet som föreningen inte har, säger Annika Hjelm, ordförande i den ideella föreningen Feministiskt perspektiv.

Kommer ut tisdag och fredag

– Det är också roligt att vi i föreningen kan tillgängliggöra vår gamla tidning Feministiskt perspektiv som arkiv gratis för alla och dessutom fortsätta i annan form, fortsätter hon.

Fempers Nyheter kommer att komma ut som en digital nyhetstidning tisdagar och fredagar. Alla prenumeranter på Feministiskt perspektiv kommer erbjudas att flytta över sin prenumeration till Fempers Nyheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV