Radar

Kulturhus sänder liveradio på första maj

Cyklopen i Högdalen, Stockholm byggdes av föreningen Kulturkampanjen 2013.

Ingen ska behöva vara ensam den första maj. Det är utgångspunkten när kulturhuset Cyklopen i Högdalen sänder liveradio i ett dygn. Bland inslagen hörs politiska samtal, brandtal, allsång, konserter, tävlingar, ljudkonst och poesi. LFT har pratat med Elof Hellström, som är med och driver Cyklopen.

Vad är tanken med livesändningen?

– Det är ett sätt att försöka svara på de speciella pandemiska omständigheterna som innebär att många är isolerade. Vi vill skapa ett meningsfullt rum som kan bli början på ett samtal om vilka strategier som krävs för att pandemin inte ska bli en acceleration av redan existerande orättvisor.

Vilken typ av inslag kommer att höras?

– Vi kommer att ha olika värdar på plats hela dagen. Dels är det vi som driver huset men också folk utifrån, som till exempel tidningen Brand, Kontext press, Ort till Ort. Det blir både politiska samtal på plats, men också livekonserter i huset med bland annat tonsättaren Maria Horn och rapparen Jelassi.

Elof Hellström
Elof Hellström. Foto: privat

Vilka vänder ni er till?

– Dels alla som är vana vid att mötas i demonstrationerna på 1 maj. Men vi har också pratat mycket om hur dagen har blivit ritualiserad för många, och på så sätt avpolitiserad. Vi hoppas att människor som aldrig tänkt tanken att gå i en demonstration kan vara nyfikna.

Vad har pandemin inneburit för Cyklopen?

– Det har varit väldigt svårt eftersom vi tidigt fick stänga huset för publika aktiviteter. Vi har också sett hur många i vårt närområde i Vantör drabbats hårt och inte kunnat stötta dem på det sätt vi vill. Det positiva är att vi fått möjlighet att samtala mer om varför det behövs ett frihetligt kulturhus i orten. Vi har också ställt om på ett sätt som vi velat länge, med till exempel sändningar av Radio Cyklopen sedan i december.

Har ni märkt att folk har saknat kulturen?

– Ja. Nedstängningen av offentliga rum påverkar människor jättemycket – särskilt dem som behöver rummen som mest. Pandemin slår ju ojämlikt. Det finns en paradox i att vi under den här tiden verkligen hade behövt det slags rum som Cyklopen är och vill vara, samtidigt som vi har varit tvungna att hålla det stängt för att ta ansvar.

Det är andra året det inte går att demonstrera på 1 maj, vilka konsekvenser får det för ett samhälle att inte kunna samlas på det sättet och yttra sin mening?

– Det återstår att se. Att kunna ses på gatan är det viktigaste vi har. Samtidigt tror jag att första maj har blivit en ritual och att många har tappat förståelse för hur viktig dagen är. Att berövas möjligheten att demonstrera tror jag kan leda till att vi återfår förståelsen för hur meningsfull den här dagen faktiskt är som politisk kampmetod.

Radio 1:a maj går att höra på www.cyklopen.se och Radio Nodens appar från klockan 08 på 1 maj till 08 den 2:a maj. Sändningen kommer inte att gå att höra i efterhand.

Radio Cyklopen

Radio Cyklopen verkar för nya sätt att lyssna, och erbjuder ett kollage av samtal, intervjuer, ljudkonst, poesi, spelningar, essäer, dj-mixar och oljud. 
Varje fredag klockan 20 under pandemivintern 2021 sänder Radio Cyklopen live från biblioteket på husets övervåning. Programmen går också att höra genom Cyklopens hemsida, Radio Noden och andra podtjänster.
Mer info om Radio 1 maj: www.cyklopen.se/radio
Mer info om Cyklopen: www.cyklopen.se
Källa: Cyklopen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV