Radar

Större efterfrågan än utbud på ödehus

Över hela Sverige finns obebodda hus som bara står och förfaller.

Många är intresserade av att köpa ett ödehus på landet, men det finns få till salu. I Lessebo kommuns nystartade projekt för att fler hus på landsbygden ska bli bebodda, har 170 personer anmält sitt intresse för ett ödehus.

Lessebo kommun ligger i Kronobergs län och har ett invånarantal på cirka 8700. Kommunens mål är att det ska öka till 10 000 invånare till år 2025.

I en inventering identifierade Lessebo kommun 150 ödehus. Nu jobbar de för att husen ska bli bebodda, rapporterar SVT. 

– Ägarna behöver inte sälja sina hus, utan de kanske vill flytta in själva, eller kanske hyra ut. Vi vill att det ska lysa i fler fönster, säger Karin Bååth, näringslivschef och ansvarig för projektet i Lessebo kommun till SVT. 

"Inne att bo på landet"

Hon säger att i dagsläget är efterfrågan på hus betydligt större än tillgången. 

– Jag önskar att jag hade ett helt lager med fastigheter på landsbygden. Vi får göra ett litet upprop till de kringliggande kommunerna, att det är dags att börja ödehusinventera, säger hon. 

Emelie Holmgren och Robert Mattisson köpte i höstas ett ödehus i den småländska utvandrarbygden. Utropspriset var drygt 200 000 kronor, men priset tredubblades under budgivningen.

– Det känns som det är inne att bo på landet. Man ska odla lite och gärna vara självförsörjande. Jag tror att saker som konsumtionshetsen, miljötänk och corona, alla spelar in, säger Emelie Holmgren. 

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.