Radar

Större efterfrågan än utbud på ödehus

Över hela Sverige finns obebodda hus som bara står och förfaller.

Många är intresserade av att köpa ett ödehus på landet, men det finns få till salu. I Lessebo kommuns nystartade projekt för att fler hus på landsbygden ska bli bebodda, har 170 personer anmält sitt intresse för ett ödehus.

Lessebo kommun ligger i Kronobergs län och har ett invånarantal på cirka 8700. Kommunens mål är att det ska öka till 10 000 invånare till år 2025.

I en inventering identifierade Lessebo kommun 150 ödehus. Nu jobbar de för att husen ska bli bebodda, rapporterar SVT. 

– Ägarna behöver inte sälja sina hus, utan de kanske vill flytta in själva, eller kanske hyra ut. Vi vill att det ska lysa i fler fönster, säger Karin Bååth, näringslivschef och ansvarig för projektet i Lessebo kommun till SVT. 

"Inne att bo på landet"

Hon säger att i dagsläget är efterfrågan på hus betydligt större än tillgången. 

– Jag önskar att jag hade ett helt lager med fastigheter på landsbygden. Vi får göra ett litet upprop till de kringliggande kommunerna, att det är dags att börja ödehusinventera, säger hon. 

Emelie Holmgren och Robert Mattisson köpte i höstas ett ödehus i den småländska utvandrarbygden. Utropspriset var drygt 200 000 kronor, men priset tredubblades under budgivningen.

– Det känns som det är inne att bo på landet. Man ska odla lite och gärna vara självförsörjande. Jag tror att saker som konsumtionshetsen, miljötänk och corona, alla spelar in, säger Emelie Holmgren. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV