Radar

MC-ambulanser ska köra gravida till sjukhus i Burundi

MC-ambulanserna har specialtillverkade vagnar med stötdämpning som klarar av att transportera gravida kvinnor över Burundis dåliga landsbygdsvägar.

I Burundi gör dåliga vägar och långa avstånd till sjukhus att kvinnor inte får tillgång till förlossningsvård. I en hjälpinsats ska specialtillverkade motorcyklar köra gravida kvinnor på landsbygden till sjukhus och därmed bidra till att stoppa mödradödligheten. 

De så kallade MC-ambulanserna har specialtillverkade vagnar med bra stötdämpning som ska klara av att säkert transportera gravida kvinnor över Burundis dåliga landsbygdsvägar.

Bakom initiativet ligger biståndsorganisationen PMU, som har genomfört olika förebyggande hälsoinsatser för mödravården i Burundi.

– En väldigt stor del av de kvinnor som ska föda barn i Burundi måste gå till fots. När jag besökte en av klinikerna uppe i bergen i södra Burundi mötte jag en ung mamma som hade värkar. Det var hennes första barn och hon hade gått till fots tre kilometer för att komma till kliniken, säger Lars Klingsbo, projektledare och kommunikatör på PMU och en av initiativtagarna i ett pressmeddelande. 

Hög mödradödlighet

I Burundi är mödradödligheten hög. På 100 000 födslar dör 548 kvinnor, vilket kan jämföras med fyra kvinnor i Sverige. Många fler kvinnor får skador, infektioner eller drabbas av handikapp för att de inte får den vård de behöver vid förlossningen.

Idén om MC-ambulanser kommer från början från den svenska ideella föreningen Eezer. Nyligen har PMU skickat material från Sverige till att bygga ytterligare 50 MC-ambulanser i Burundi.

Visas upp i Östersund

Den 15 april kommer MC-ambulanserna även att synas på vägarna i Östersund – där motorcyklarna tillverkas. Initiativtagaren Lars Klingsbo kommer att träffa kunder, volontärer och personal på PMU Second Hand för att utbilda i mödradödlighet och inspirera till fortsatt engagemang. Den som vill har möjlighet att provåka MC-ambulans.

– Jag tror att besöket med MC-ambulansen kommer att bidra till att människor kommer få en konkret upplevelse av vart pengarna från vår butik är med och bidrar till. Kunder och volontärer kommer kunna få sitta i en MC-ambulans där en kvinna sedan kommer transporteras till en trygg förlossning, säger Emma Gustafsson, butikschef på PMU Second Hand Östersund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV