Radar

Kritik: ”De flesta ensamkommande får inte stanna”

Manifestation för ensamkommande flyktingbarn och unga i Stockholm år 2018.

Förra veckan presenterade regeringen sitt förslag om en framtida migrationspolitik. Nu kommer kritik från nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan, som menar att merparten av de ensamkommande kommer att utvisas.

Regeringens förslag om en framtida migrationspolitik ska ersätta den nuvarande, tillfälliga migrationslagstiftningen som varit i kraft sedan flyktingkrisen.

Ett av förslagen är att uppe­hålls­tillstånd som regel ska vara tids­begrän­sade istället för permanenta. Regeringen presenterade också en humanitär grund, som innebär att man ska kunna pröva uppehållstillstånd när det finns särskilt ömmande omständigheter.

Merparten kommer utvisas

Nätverket Stoppa utvisningarna till Afghanistan riktar nu kritik mot att den humanitära grunden inte gäller de 8000 ensamkommande som aldrig fick uppehållstillstånd.

”Den föreslagna humanitära ventilen föreslås handla om dem som har uppehållstillstånd. Det betyder att merparten av de ensamkommande fortfarande ska utvisas – de har inte uppehållstillstånd”, skriver de i ett pressmeddelande.

Oklart utformad lag

Dessutom, menar de, vet vi ingenting om hur de ensamkommande med uppehållstillstånd kommer att bedömas i en kommande prövning. ”Eftersom lagen troligen är lika oklart utformad som andra lagar sedan 2015 så får Migrationsverket goda möjligheter att tolka lagen i enlighet med regeringens vilja”, skriver de vidare.

Enligt nätverket har ungefär 27 000 av de afghanska medborgare som kom 2015-2016 fått avslag på sina asylansökningar. Av dessa är 15 000 före detta ensamkommande barn,  varav de flesta numera är unga vuxna.

Ungefär 7 000 fick uppehållstillstånd för gymnasiestudier, vilket betyder att ungefär 8 000 ungdomar inte fått uppehållstillstånd.

Läs även:

Ledare: ”En skam för Sverige”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV