Radar

Kritiserad troféjakt fortsätter

Lejon är ett av de djur som dödas för att bland annat svenskar ska kunna ta hem troféer.

Betala och skjut. Fortfarande åker rika svenskar utomlands för att döda vilda djur och ta hem deras huvud och päls som trofé. 74 djur har dödats på det här sättet av svenskar de senaste åren, visar en granskning från Djurrättsalliansen.

Flodhästar, lejon och elefanter är några av de djur som skjutits för sina horn, huvud eller skinn av svenskar de senaste åren. 74 djur dödades utomlands under 2017-2019 av en svensk, visar en granskning från organisationen Djurrättsalliansen. Tidningen Expressen har under påskhelgen publicerat en artikelserie baserat på granskningen. Den har väckt kritik mot de kända svenska män som lagt stora summor på att jaga och importera troféer.

Att som jägare ta en trofé från ett djur som dödas är inte alls ovanligt. Tänk svenska jägare som tar älghorn från älgen de skjutit. Men varje år jagas det tusentals vilda djur i världen enbart för troféer. Ännu mer problematiskt är att det under 2004 och 2014 var 200 000 troféer registrerade i den internationella handeln från hotade arter. Ju mer sällsynta, desto mer betalas det för att döda dem. Sydafrika är landet där jakten är som mest utbredd och det är populärt att jaga bland annat lejon och elefant. Det är fortfarande inte olagligt att åka utomlands på troféjakt och döda djur som är utrotningshotade. Det är heller inte olagligt i Sverige att importera jakttroféer.

– Att djurs kroppar ses som troféer är absurt. Det är grymt, fegt och det är på tiden att Sverige inför ett importförbud av jakttroféer, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen, i ett pressmeddelande.

Djurrättsalliansens granskning baseras på information från Jordbruksverket över utfärdade importtillstånd av jakttroféer till Sverige under 2017-2019. Andra djur som en svensk importerade en jakttrofé från var leoparder, brunbjörnar, vargar, geparder, noshörningar och isbjörnar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV