Radar

Flyktingar från Palma, Mocambique uttorkade och hungriga

Ett barn blir undersökt i Meluco i Cabo Delgado-provinsen i Moçambique (februari 2021).

Människor som flytt från de våldsamma attackerna mot staden Palma i norra Moçambique för en vecka sedan är i mycket dåligt tillstånd. Det vittnar organisationen Läkare utan gränser om, som vårdar människor på plats. 

En vecka efter den brutala jihadistattacken mot staden Palma i Moçambique har mer än 8 000 människor flytt staden, uppger FN.

Ett okänt antal människor, men åtminstone ett dussintal, dödades i attacken. Tusentals flydde antingen till fots eller via båtar.

Hundratals personer har tagit sig till halvön Afungi, 25 kilometer från Palma, för att söka skydd. Enligt vittnesmål från Läkare Utan Gränsers team på plats har människor vårdats med olika svåra skador, bland annat en bebis med skottskada. 

– De flesta är i chock, de är uttorkade och hungriga. Vi har sett patienter med mindre skador och patienter med väldigt svåra, livshotande skador. Bland flyktingarna finns barn, säger akutsamordnare Sylvie Kaczmarczyk i ett pressmeddelande. 

Kan inte amma sina barn

Även tillståndet bland de gravida kvinnor som kommer till Afungi är allvarligt, uppger organisationen. 

– En höggravid kvinna hade omfattande blödningar och barnet i hennes mage hade dött. Vi har vårdat kvinnor som kommer hit med bebisar som bara är en dag gamla, de har behövt föda sina barn under otroligt svåra förhållanden på flykt. De flesta mammor är också i chock, uttorkade och de har inte ätit på flera timmar vilket leder till att de inte kan amma sina barn. Det är hjärtskärande, säger Sylvie Kaczmarczyk.

Innan attackerna började bodde tiotusentals människor i Palma, en del av dem hade flytt till staden efter tidigare våldsamheter. De invånare som flytt staden söker nu skydd antingen söderut, inåt landet, mot gränsen till Tanzania eller i utkanten av Palma.

Omfattande naturgasprojekt

Moçambiques president Filipe Nyusi sade på onsdagen i sitt första uttalande efter jihadisternas angrepp att attacken mot Palma ”inte är den största” och manade till lugn.

– Låt oss inte tappa fokus eller störas av detta. Att vi ska tappa koncentrationen är våra interna och externa fienders mål, säger han.

Ungefär en mil från Palma pågår ett omfattande naturgasprojekt, i vilket den franska oljejätten Total och andra internationella energibolag deltar, rapporterar TT. 

Extremisterna i norra Moçambique har i över tre år satt skräck i det gas- och mineralrika Kap Delgado (Cabo Delgado).

Förra året svor en av de mer aktiva extremistgrupperna Ansar al-Sunna, som lokalt kallas al-Shabaab (utan koppling till den somaliska gruppen), trohet till terrorrörelsen IS. Även den IS-anknutna rörelsen Islamiska statens centralafrikanska provins (på engelska förkortad IS-CAP) är aktiv i regionen.