Radar

”Stäng minkfarmerna permanent”

Minkar på en minkfarm på Listerlandet i Blekinge.

En majoritet av alla svenskar vill förbjuda minkfarmar. På måndagen lämnades en namninsamling med närmare 96 000 underskrifter in till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S), med kravet att Sverige stänger minkfarmerna permanent.

I slutet av januari meddelade regeringen tillsammans med Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt att det införs ett förbud mot minkuppfödning i Sverige under 2021. Beslutet togs på grund av pandemin, då coronaviruset upptäckts på 23 av 26 svenska minkfarmer.

– Redan tidigare fanns det skäl nog att avveckla minkfarmerna på grund av den oetiska djurhållningen och nu finns det ytterligare skäl, säger Daniel Rolke, ordförande i Djurrättsalliansen i ett pressmeddelande.

I dagsläget finns de så kallade avelsdjuren (omkring 90 000) kvar på de svenska farmerna, och får behållas av farmarna under året i avvaktan på besked om vad som ska hända under 2022. 

Allt fler blir pälsfria

En majoritet av alla svenskar vill förbjuda minkfarmning och 16 länder i Europa har redan avvecklat eller håller på att avveckla pälsdjursfarmerna, enligt Djurrättsalliansen.

Utöver alla länder som redan avvecklat farmerna väljer allt fler av de stora internationella modehusen att bli pälsfria. Nyligen gick även Sveriges Veterinärförbund ut med att de förespråkar ett förbud av minkuppfödning i bur.

Sedan tidigare vill både Vänsterpartiet och Miljöpartiet avveckla minkfarmerna och den 12 mars meddelade även Liberalerna att de vill se en långsiktig avveckling av minkfarmerna i Sverige.

– Under många års tid har politikerna struntat i den starka opinionen mot minkfarmer. Överlämnandet av namnlistorna är en tydlig markering som tillsammans med tidigare opinionsundersökningar visar att det finns ett utbrett folkligt stöd för att Sverige ska stänga minkfarmerna, säger Daniel Rolke.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV