Radar

Ny våldsvåg i Centralafrikanska republiken

 Rebellstyrkor i staden Bambari, som drabbats särskilt hårt av våldet.

Barn och kvinnor har träffats av kulor och granatsplitter efter att våldsamheter blossat upp i Centralafrikanska republiken. De ständigt pågående striderna har lett till en omfattande hälsokris och tillgången till sjukvård har blivit ännu mer begränsad.

I en våldsam attack på ett sjukhus i staden Bambari den 15 och 16 februari skadades över 30 personer, och explosioner och kulor förstörde behandlingstält och en vårdcentral, rapporterar Läkare Utan Gränser.

Personalen lyckades fly men nu måste vårdcentralen hållas stängd i minst en vecka tills den återställts.

Attacken skedde trots att sjukvårdsinrättningar enligt internationell humanitär rätt inte får bli en måltavla i väpnade konflikter, enligt organisationen. 

– Civilbefolkningen betalar ett väldigt högt pris i våldsdrabbade Centralafrikanska republiken. Människor som bor här har redan behövt stå ut med så mycket och är traumatiserade, säger Marcella Kraay, tillförordnad ansvarig för Läkare Utan Gränsers insatser i Centralafrikanska republiken i ett pressmeddelande. 

Sexuellt våld ökar

Under de senaste två månaderna har strider brutit ut mellan en allians av väpnade grupper och landets regeringsstyrkor, som stöttas av internationella styrkor. Staden Bambari har drabbats särskilt hårt av våldet.

– I en situation som den här blir sårbara grupper ännu mer utsatta och sexuellt våld ökar ofta i samband med konflikt och att människor behöver fly från sina hem, säger Anna Blideman, sjuksköterska på plats i Centralafrikanska republiken. 

– Tillgången till medicinsk och psykologisk vård var redan starkt begränsad och har i samband med oroligheterna blivit ännu svårare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV