Radar

EU-ja till nya sanktioner mot Moskva

Utrikesminister Ann Linde träffar svenska journalister efter måndagens ministermöte i Bryssel.

EU-länderna är politiskt eniga om ytterligare sanktioner mot Ryssland. Inom en vecka väntas åtgärder mot minst fyra tunga makthavare i Moskva.

Rysslands fängslande av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj och det hårdföra agerandet mot hans demonstrerande anhängare har mötts av skarpa fördömanden från EU.

Då Ryssland bara ilsket skakat av sig all kritik och i stället kontrat med att utvisa EU-diplomater svarar nu EU med nya sanktioner.

– För första gången använder vi den nya människorättssanktionsregim, som vissa kallar Magnitskijregimen, och det kommer att bli klart inom kort. Vi har ett politiskt beslut som vi har fattat i dag, säger utrikesminister Ann Linde (S) efter samtal med sina EU-kollegor i Bryssel under måndagen.

Tog upp Nordstream

Inne på måndagsmötet tog Ann Linde även upp att den omdiskuterade rysk-tyska gasledningen Nordstream 2 också måste ifrågasättas i sammanhanget.

Det var hon tvungen till, sedan det krävts av en majoritet i riksdagens EU-nämnd i fredags, trots motstånd från regeringspartierna S och MP.

– Alltså är det Sveriges position, säger Linde, som dock inte fick mycket gehör inne på mötet.

– Det var flera länder som påpekade att de ansåg det olämpligt att ta upp det, eftersom det (Nordstream) handlar om energifrågor och att man inte ska sanktionera – som någon sade – 150 europeiska företag och rikta sanktioner som slår mot Europa och Tyskland, säger utrikesministern.

Inne på på mötet beslutades även om ytterligare sanktioner mot diverse makthavare i Venezuela och varning för detsamma mot kuppmakarna i Myanmar (Burma).

”EU är redo att vida sanktioner mot de direkt ansvariga för militärkuppen och dess ekonomiska intressen”, heter det i ett gemensamt uttalande från Bryssel.

Halleluja?

Dessutom hölls ett längre samtal via webben med USA:s nye utrikesminister Antony Blinken – till stor förtjusning för många av dem som suckat tungt över hur det låtit från USA under Donald Trumps tid som president.

– Det känns ju så fantastiskt. Det kommer en erfaren utrikesminister som kan EU och Europa, som varit med och förhandlat om Iran-avtalet och som flera gånger säger: ”Det här är komplicerat, det finns inga enkla lösningar”.

– Att höra det från en amerikan i dag är fantastiskt, säger Linde.
Det var lite halleluja-stämning, det måste jag säga.