Journalistik på demokratins barrikader
Copyright © 2021 Mediehuset Grön Press AB
ISSN: 2003-5268. Ansvarig utgivare: Sofia Härén
Publicerad 2021-02-19
RadarI veckan lanserades barnens klimatprocess mot svenska staten – Auroramålet. Ungdomarna vill driva en process gentemot staten för att tvinga fram en faktabaserad och rättvis klimatpolitik. Flera andra länder i Europa har tidigare stämts för otillräckliga klimatåtgärder.
– Vi kräver att politiker tar sitt ansvar och omedelbart agerar för att skapa hållbara och trygga samhällen för oss och framtida generationer. I dag tar de inte det ansvaret, och därför måste vi barn och unga tvinga dem att göra det, säger Iris Elmér, 20 år, en av de engagerade ungdomarna i ett pressmeddelande.
Parisavtalet innebär att temperaturhöjningen ska begränsas till väl under 2 grader celsius men helst 1,5 grad. Som LFT skrev kort om i förra veckan, vill nu en grupp ungdomar ställa Sverige till svars för att det inte görs tillräckligt för att nå målet.
De som driver Auroramålet ser nu över möjligheten att med stöd av Barnkonventionen, Europakonventionen, och annan svensk lagstiftning stämma svenska staten för bristande klimat- och miljöpolitik med hänsyn till barn och ungdomar.
– För mig råder det ingen tvekan om att regeringens klimatpolitik strider mot barnkonventionen, europakonventionen och svensk grundlag, vilket äventyrar min och alla barns framtid. Konsekvensen är att vi som är unga idag kommer att växa upp i en värld med utslagna ekosystem, extremväder och fler klimatflyktingar säger Anton Foley, 18 år, en av initiativtagarna till projektet.
Det Klimatpolitiska rådet har gjort bedömningen att Sverige inte kommer att nå de klimatpolitiska målen med nuvarande förutsättningar och beslutad politik.
– Att våra politiker är så okunniga om klimatkrisen och fortsätter att subventionera fossil verksamhet med stödpaketen under pandemin kan inte tillåtas fortgå, säger Iris Elmér.
Flera länder har tidigare stämts för otillräckliga klimatåtgärder. Till exempel lyckades miljöorganisationen Urgenda driva igenom sina krav i Nederländernas Högsta domstol 2019.
Och nyligen kom en fransk domstol fram till att den franska regeringens passivitet i klimat- och hållbarhetskrisen är olaglig.
Portugisiska aktivister har lämnat in en stämningsansökan mot 33 europeiska länder till Europadomstolen. Sverige är en av länderna som har stämts.
– Vi i Aurora planerar att lämna in en skuggrapport till den svenska regeringens inlaga i målet i Europadomstolen. Vi anser att det nu finns möjligheter att gå till domstol även i Sverige, säger Flynn Smedman, 20 år, student vid Sveriges Lantbruksuniversitet och engagerad i Aurora.