Radar

Sverige inför rätta: brister i våld mot kvinnor och klimatåtgärder

Sverige dras inför rätta för landets brister i att försvara kvinnors mänskliga rättigheter, och i klimatfrågan.

Nu stämmer Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, staten för deras brister i att försvara kvinnors mänskliga rättigheter. Samtidigt planerar en grupp ungdomar och jurister att stämma staten för att den gör för lite för klimatet.

”Roks har tröttnat på att larma för döva öron om det bristande stödet till våldsutsatta kvinnor och tjejer. Nu drar vi Sverige inför rätta för att försvara kvinnors mänskliga rättigheter”, skriver de i ett pressmeddelande.

I veckan lämnade de in en stämningsansökan till Stockholm tingsrätt tillsammans med advokat Ulrika Rogland. Stämningen rör ett mål om människohandel där förundersökningen tog flera år att färdigställa, och där brottsoffrets intressen på flera centrala punkter har kränks, enligt organisationen.

– Det våld som kvinnor lever i räknas inte till bilden av vårt samhälle, säger Roks ordförande Jenny Westerstrand i ett pressmeddelande.

– Nu vill vi föra samman de liv kvinnor lever med rätten och med samhället. Våldet kan inte bara få fortgå. Samhället måste ta ansvar!

Vill samla alla unga i Sverige

I veckan rapporterades också om att en grupp ungdomar och jurister nu förbereder en stämning av svenska staten för att de gör för lite för klimatet. De menar att det kan vara ett brott mot både barnkonventionen och Europakonventionen.

Projektet går under namnet Auroramålet och planen är att samla unga i hela Sverige och gemensamt ta regeringen till domstol. Bakom sig har de bland andra ett mindre nätverk av forskare och en grupp på runt 15 juriststudenter, rapporterar DN. 

Processen stöttas även av människorättsjuristen Stellan Gärde, ordförande för den svenska avdelningen av organisationen ICJ, en ideell juristorganisation som ”övervakar och rapporterar överträdelser av de mänskliga rättigheterna över hela världen”, enligt deras egen beskrivning. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV