Radar

28 miljoner färre flygpassagerare i Sverige

Under 2020 hade flygen "endast" nio miljoner passagerare i Sverige, 28,5 miljoner färre än 2019.

Antalet passagerare på de svenska flygplatserna minskade med så mycket som 28,5 miljoner under förra året. Flest flygpassagerare hade Arvidsjaur och Doha, enligt Transportstyrelsens statistik över flygtrafiken i Sverige under 2020.

Siffran säger något om hur mycket vi svenskar flyger i vanliga fall. Under 2020 flög ”endast” drygt nio miljoner resenärer, sju miljoner av dem flög utrikes och två miljoner inrikes. På inrikessidan är det färre flygpassagerare än vad endast Bromma flygplats hade under 2019.

De mindre regionala flygplatserna, som till exempel Torsby, Kristianstad och Växjö är de som tappat flest av sina passagerare – över 80 procent. Och merparten av de 20 procent som flög där gjorde det under förra årets första månader, innan pandemin slog till ordentligt.

Flest flög till Norrland och Doha

Överlag klarar sig trafiken till Norrland bäst. Där har 35 – 40 procent av inrikespassagerarna fortsatt att flyga. En av de flygplatserna som drabbats minst är Arvidsjaur, som haft en nedgång på 32 procent.

De flygningar som varit igång under 2020 har i princip flugit med halv beläggning. Eftersom BRA och Norwegian ställde in sina inrikesflyg, öppnade de upp för SAS som ökade sin andel av inrikesmarknaden och stod för 65 procent av inrikesflygningarna i Sverige under 2020.

En utrikesdestination som sticker ut i statistiken är Doha, som behållit närmare 50 procent av passagerarna. Det beror på att Qatar airways, som flyger sträckan, flugit i princip enligt tidtabell under året och alltså inte ställt in flygningarna till Stockholm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV