Energi

Skogsmulle tar upp kampen mot plasten

Nedskräpningen av plast och hur det påverkar djuren står i centrum den nya boken om Skogsmulle som släpptes igår.

I den nya boken Skogsmulle och den ledsna fågeln ger sig Friluftsfrämjandets populära barnfigur i kast med en av dagens mest angelägna samhällsfrågor – nedskräpningen av plaster i naturen. Boken är ett led i organisationens nysatsning på Skogsmulleverksamheten som inleddes förra året. 

Ända sedan Gösta Frohm, som då var verksamhetsansvarig på Friluftsfrämjandets kansli, skapade Skogsmulle 1957 har han varit en populär figur både bland barn och vuxna. Det har getts ut ett flertal böcker om Skogsmulle och hans vänner och han används även i Friluftsfrämjandets barnverksamhet för att leka, sjunga och berätta om naturen och för att sätta barnens fantasi i rörelse. Friluftsfrämjandet uppskattar själva att han under årens lopp har gett över 2 miljoner barn en positiv känsla för natur och miljö.

I den nya boken  råkar en fiskmås illa ut när den letar efter mat vid vattenytan. En fiskelina har virat sig flera varv kring näbben, och fågeln riskerar att svälta ihjäl. Tillsammans med Skogsmulle och hans vänner får barnen genom sagans kraft lära sig varför plast i haven och skräp i naturen är så farligt.

– När vi är ute med barnen i våra grupper och hittar skräp kan de ofta inte förstå varför människor skräpar ner. Barnen tycker det är sorgligt, och vill hjälpa till. Med berättelsen Skogsmulle och den ledsna fågeln vill vi synliggöra vad som kan hända när plast hamnar i naturen och vad vi alla kan göra annorlunda. Med naturtrogna och inspirerande bilder hoppas vi också göra fler barn nyfikna på naturen i närheten och väcka en längtan att vistas mer utomhus. För det du tycker om är du också rädd om, säger Emelie Thorngren, verksamhets- och utbildningsansvarig för Skogsmulle och skogens värld på Friluftsfrämjandet, i ett pressmeddelande. 

Tillsammans med Story House Egmont har Skogsmulle förnyats både till utseende och berättarmässigt och det här är den andra boken med ”nya” Skogsmulle. För innehållet i boken står Katarina Oldenburg, projektledare på Story House Egmont, och Lars Bällsten, som har gjort illustrationerna. 

– Att tidigt engagera barn i en av vår tids stora miljöutmaningar är oerhört viktigt för framtiden. Och vem kan vara en bättre ambassadör för detta än Skogsmulle, som genom sina positiva värderingar och lustfyllda äventyr kan nå barnen på rätt nivå, säger Katarina Oldenburg.

Till boken finns även inspirationsmaterial i form av en terminsplanering med fokus på nedskräpning till Friluftsfrämjandets olika Skogsmulleverksamheter.

Skogsmulle och den ledsna fågeln finns att köpa i bokhandeln, dagligvaruhandeln och på nätet.