Radar

Abort och vaccin avhandlas på EU-möte

Protester mot Polens abortlagstiftning i Warszawa oktober 2020.

Den här veckan diskutera människohandel, prostitution och aborträtten i EU-parlamentet. I oktober införde den polska konstitutionsdomstolen skärpta regler för abort och enligt domstolen är abort endast tillåtet efter våldtäkt eller om mammans liv är i fara.

– Polens abortförbud är livsfarligt. I praktiken blir det ett totalförbud mot abort. Det är ett brutalt brott mot mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter, säger europaparlamentarikern Malin Björk (V) i ett pressmeddelande.

Vänsterpartiet skriver att de kräver att den svenska regeringen tydligt tar avstånd från Polens anti-abortlagstiftning och att EU stryper sin budget till Polen eftersom de inte respekterar rättsstatens principer.

"Alla bör få vaccin"

Vänsterpartiet vill även att alla EU-länder ska införa den svenska sexköpslagen.

– Att kriminalisera torskar och bordellägare är det mest effektiva sättet att bekämpa människohandel med flickor och kvinnor för prostitution, säger Malin Björk (V).

Europaparlamentet ska också debattera EU:s vaccinationsstrategi. Där kräver Vänstergruppen att kontrakten med läkemedelsbolagen ska vara transparenta och möjliga att ta del av.

”Patenten bör vara offentliga eftersom de utvecklats med offentliga medel, vilket också är viktigt för att garantera ökad tillgång till vaccin både i Europa och globalt. Vaccin bör ges gratis till alla som behöver det, inte bara Europeiska medborgare”, skriver de.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV