Radar

Nya Zeeland tar emot flyktingar igen

Jacinda Arderns regering har ökat antalet flyktingar som Nya Zeeland kan ta emot.

Nya Zeeland kommer att börja ta emot flyktingar igen, nästan ett år efter det att landet stängt sina gränser på grund av coronapandemin. Det uppger landets migrationsverk.

De första flyktingarna, 35 personer, kommer att anlända under februari. Fram till sista juni väntas runt 210 flyktingar få komma in i landet.

Samtliga kommer – precis som alla andra som anländer till landet – att få sitta i 14 dagars karantän.

”Med hälsoföreskrifter på plats och säkra resvägar är vi redo att välkomna små grupper av flyktingfamiljer som nyzeeländska invånare som kan börja sina nya liv här”, säger Fiona Whiteridge, ansvarig för flyktingmottagningen, i ett uttalande

Premiärminister Jacinda Arderns regering har successivt ökat antalet flyktingar landet kan ta emot, och målet var 1 500 om året, en nivå man räknade komma upp i i juni i fjol. Men allt mottagande ställdes in i mars i fjol, när Nya Zeeland stängde sina gränser.

Nya Zeeland, med cirka fem miljoner invånare, har haft 25 dödsfall kopplade till covid-19 och färre än 2 000 bekräftat smittade hittills under pandemin, och har hyllats för hur man hanterat utbrottet. Förutom reserestriktioner pågår livet i stort sett som vanligt i landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV