Radar

Kreativ verksamhet för hemlösa

Convictus, Södermalm erbjuder människor som lever i hemlöshet kreativ verksamhet i vardagsrumsmiljö.

Nu öppnas en ny typ av verksamhet för människor som lever i hemlöshet på Södermalm i Stockholm, där gästerna får tillgång till symaskiner, verktyg av olika slag, cyklar och skyddsutrustning i en enklare verkstads- och låneverksamhet. 

Tanken är att människor som lever i hemlöshet inte bara ska få hjälp med basbehov som mat och värme, utan också ska få vistas på en plats där de kan få utlopp för sina intressen och möjlighet att få nya kunskaper.

– I takt med att samhället förändras och blir allt tuffare för de som av olika skäl hamnat i utanförskap, blir det viktigt att hitta nya och innovativa sätt att erbjuda stöd. Vi möter människor som på grund av sin livssituation inte kan få tillgång till detta på något annat sätt, säger Maria Dahlstedt, verksamhetschef på Convictus Södermalm. 

Krav på nykterhet

I lokalerna kan gästerna även spela spel, prova olika kreativa konstformer, använda datorer eller bara ta det lugnt en stund i vardagsrumsmiljö. De får vistas i lokalerna mellan kl 14 till 20 på vardagskvällar och det finns krav på nykterhet från alkohol och droger när de vistas i verksamheten.

– Under åren har jag och gästerna flera gånger drömt om att ha en plats där gästerna kan vara som hemma, få utlopp för kreativitet och utveckla nya intressen, känna trygghet och gemenskap,” säger Ingela, föreståndare på Convictus Södermalm.

Projektet har initialt möjliggjorts genom medel från Stockholms Stad, stiftelser samt genom donationer av möbler, husgeråd och pengar från företag och privatpersoner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV