Radar

Glest på tågen under jul och nyår

Under pandemin har SJ sett ett minskat resande med tåg, dock är minskningen inte lika stor på nattågen som på dagtågen.

Den 13 december startade SJ:s nya nattågstrafik mellan Stockholm-Umeå och Göteborg-Umeå. Men tågresandet under jul- och nyårshelgerna blev som förväntat lågt, på grund av pandemin.

– Det gäller inte bara dessa sträckor. Människor har hörsammat att man ska hålla sig hemma och inte resa för mycket. Det här är inte alls bra för oss, samtidigt pågår det en världsomgripande pandemi. Det är tydligt från vår sida att man tar en risk om man rör sig, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ.

Under jul och nyårshelgerna brukar många av SJ:s avgångar vara slutsålda. Men i år var resandet långt under vad det brukar vara.

Fler bokade nattåg

Bland de som ändå valde att resa, bokade fler än vanligt en egen kupé på nattåg, antingen för sig själv eller för sig och sina närmaste, utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Att välja nattågen just nu är ett väldigt bra sätt att resa. De som har valt att resa har i hög utsträckning valt nattågen för att de kan få en egen kupé och låsa om sig där.

För att hindra smittspridning spärrar SJ av en del platser i sittvagnarna, både på dag- och nattågen. Under jul-och nyårshelgerna har man också haft beredskap för att kunna ta in extra ligg-och sovvagnar.

Jan Kyrk, affärschef på SJ
Jan Kyrk, affärschef på SJ. Foto: Henry Lundholm

– Men det har inte behövts eftersom det varit så glest med resenärer. Folk har lyssnat på rekommendationerna. Vi har inte sålt slut på biljetter varken i sitt, ligg eller sovvagnarna, säger Jan Kyrk.

"Ansvaret ligger på individen"

Om fler hade valt att åka tåg hade passagerare rent teoretiskt ändå kunnat hamna både bredvid, framför och bakom en resenär i annat sällskap, samt i samma ligg eller sovvagn som någon okänd, enligt Jan Kyrk.

– Ansvaret ligger till stor del på enskilda individer. Vi lovar inte att det är helt smittsäkert att åka tåg. Helst ska man inte resa alls, utan hålla sig hemma. Och reser man ska man tänka igenom noga hur man reser. Om man vill vara säker på att inte resa med folk man inte känner så ska man boka en hel kupé för sig själv.

Vill stimulera resandet till och från Jämtland

SJ:s nya trafikupplägg med nattågen mellan Stockholm-Umeå och Göteborg-Umeå beskrivs av SJ som en av årets största satsningar.

– Det är vår förhoppning att den nya tidtabellen ytterligare ska stimulera resandet till och från Jämtland. De nya tiderna tror vi passar såväl turister som affärsresenärer, just ankomsttiden till Göteborg har påtalats av många, säger Jan Kyrk.

Trafikupplägget innebär bättre avgångs- och ankomsttider för nattågsresenärer till och från Sundsvall, Härnösand, Kramfors, Örnsköldsvik, Nordmaling, Umeå och inte minst Göteborg, som nås drygt 1,5 timmar tidigare än förut. Nattågslinjen är också den enda möjligheten att resa utan byte mellan Umeå och Göteborg.

Linjen trafikeras med egna sov- och ligg-, sitt- och restaurangvagnar. Sovplatser erbjuds som både 2:a och 1:a klass, de senare med egen dusch och toalett i kupén.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV