Radar

Största militära övningen på 20 år 

Soldater under försvarsövningen Aurora 17 i trakten runt Gnesta.

I vår anländer amerikansk militär till Sverige för att delta i den största militära övningen på mer än 20 år, Aurora 20. Under övningen kommer svenska officerare bland annat få möjligheten att öva med det nya luftvärnssystem  som Sverige beställt från USA, rapporterar SVT.

Det var i augusti 2018 som regeringen fattade beslut om att köpa det amerikanska luftvärnsystemet Patriot från USA. Affären är värd minst 10 miljarder kronor i första fasen, enligt uppgifter från Försvarets materielverk FMV.

Tidningen Aktuellt Fokus har räknat ut att summan motsvarar årslönen för 45 000 undersköterskor.

Regeringen har också slutit ett avtal med amerikanska staten som gör det möjligt att köpa ytterligare 300 luftvärnsrobotar till ett totalt värde av 38 miljarder kronor i en affär som SVT beskriver som “den största svenska vapenaffären efter kalla kriget”.

Med det nya luftvärnssystemet kommer Sverige för första gången någonsin att ha kapaciteten att hantera hot från ballistiska robotar, skriver SVT.

Systemet, som är en senare version av Patriot än den som det amerikanska förbandet har, är under produktion i USA och den första leveransen kommer att ske sommaren 2021, enligt Försvarsmakten.

Militärövningen Aurora 20 går av stapeln mellan den 11:e maj och den 4:e juni, främst i Blekinge och mellersta Skåne.