Radar

Samåkning och elbuss ersätter kollektivtrafik

Genom appen ska invånarna i de tre orterna i projektet kunna hyra exempelvis grannens bil för 50 kr i timmer eller 300 kr per dag.

Genom projektet ”Kom i land” är orten Lundsbrunn i Skaraborg en av tre orter som testar att ersätta den nästintill obefintliga kollektivtrafiken med elbuss och samåkning. Transporterna samordnas genom en app där alla typer av resor kan läggas in.

– Det handlar om att vi skapar en plattform och en app, där vi till exempel kommer ha möjlighet att hyra grannens bil eller släpkärra, med en försäkringslösning i appen som är klar, säger Thérese Pohl från Lundsbrunns samhällsförening till Svt nyheter väst.

Om en exempelvis ska köra från Lundsbrunn till Lidköping kan resan läggas in i appen och den som är intresserad kan anmäla att den vill åka med. Det ska också finnas möjlighet att hyra en eldriven minibuss som kommer stå centralt i samhället och det finns planer på att ordna en elcykelpool.

Mikael Lundgren, också från Lundsbrunns samhällsförening, berättar att även Västtrafiks turer kommer att synas i appen och att en ska kunna få upp en resplan med flera olika transportslag. 

– Vi kommer att ha en invigning den 28 mars. Då ska appen finnas och elbussen ska stå på plats här i Lundsbrunn, säger Mikael Lundgren till Svt.

Bakom projektet står Västra Götalandsregionen med stöd från Vinnova.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV