Radar

Utredning i Myanmar: Inget folkmord mot rohingyer

Två satellitbilder på byn Thit Tone Nar Gwa Son i delstaten Rakhine, tagna med några månaders mellanrum.

Det var krigsbrott som begicks mot befolkningen i den konfliktdrabbade delstaten Rakhine i Myanmar 2017, enligt en expertgrupp som har utsetts av regeringen i Myanmar. Men experterna uppger att de inte hittat några bevis på folkmord mot den muslimska folkgruppen rohingya.

Den nya rapporten kommer bara dagar innan en FN-domstol ska meddela sin dom i ett folkmordsfall mot landet.

En rohingyaledare som tagit sin tillflykt till Bangladesh anser att den nya rapporten är ett försök till bortförklaringar.

– Vi har förföljts i decennier. Så många av de våra har dödats, våra kvinnor våldtogs, våra barn kastades i elden och våra hem brändes. Om det inte är folkmord, vad är det då? säger han.

Enligt experterna fanns ”sannolika skäl” att anta att säkerhetsstyrkorna och andra aktörer låg bakom möjliga krigsbrott och allvarliga brott mot mänskliga rättigheter under insatser 2017. Bland annat handlar det om ”dödande av oskyldiga invånare och förstörelse av deras hem”.

I ett uttalande som släppts i samband med rapporten står det att experterna även lägger skulden på militanta rohingyer som provocerat fram insatserna.

”Det finns otillräckligt med bevis för att påstå, och dra slutsatsen, att de begångna brotten begåtts med avsikt att förstöra, helt eller delvis, en nationell, etnisk, rasrelaterad eller religiös grupp”, står det i uttalandet.