Radar

SD: ”Avskaffa ekonomiskt bidrag till papperslösa i Malmö

SD kräver att Malmö ska sluta ge papperslösa ekonomiskt bistånd.

Malmö är en av tio kommuner som ger bidrag till papperslösa. Nu kräver Magnus Olsson (SD) och Nima Gholam Ali Pour (SD) i en motion att Malmö ska sluta ge ekonomiskt stöd till papperslösa.

I motionen till Malmö stads kommunfullmäktige skriver Olsson och Gholam Ali Pour bland annat att staden genom bidraget ger fel signaler till de som fått utvisningsbeslut och att biståndet är skadligt för Malmö.

– De flesta Malmöbor blir chockade när de hör att skattemedel betalas ut till människor som inte ens har tillstånd att befinna sig i Sverige, säger Magnus Olsson (SD) i ett pressmeddelande.

"Vi tar barnkonventionen på allvar"

Det var i början av 2014 som Malmö beslöt att papperslösa och deras barn som vistas i Malmö ska ha rätt till försörjningsstöd.

– Vi visar att vi tar barnkonventionen på allvar, sa ansvariga kommunalrådet Carina Nilsson (S) då till TT.

Sedan dess har stödet varit hett omdebatterat.

I juni 2017 slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att en kommun inte har skyldighet att hjälpa papperslösa.

Kort därefter tog Malmö ett politiskt beslut i arbetsmarknads- och socialnämnden om att fortsätta med stödet, ett beslut Malmös jurist Natalie Glotz Stade förklarade med att staden skulle bryta mot lagen om man inte hjälpte människor i nöd.

– Vi stadsjurister kan inte läsa bort socialtjänstlagens bestämmelse om att vistelsekommunen har det yttersta ansvaret för hjälpbehov vid nödsituationer och att det är en skyldighet, sa hon till Sydsvenskan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV