Radar

Protestaktioner på australiensiska ambassader

En helikopter vattenbombar bränderna i East Gippsland-området i delstaten Victoria.

Fredag den 10 januari kommer klimataktivister och andra att genomföra protestaktioner vid Australiens ambassader runt om i världen. Budskapet är att den australiensiska regeringens inaktivitet i klimatkrisen och misskötsel av mark är oacceptabel.

De pågående bränderna i Australien saknar motstycke i världen och är fem gånger större än de i Amazonas 2019. Hittills har hundratals miljoner djur och minst 25 människor dött. Man uppskattar att 6,3 miljoner hektar mark har brunnit hittills, en yta motsvarande nästan halva England, enligt Greenpeace.

I ett pressmeddelande riktar klimatnätverket Extinction Rebellion, som är med och arrangerar protestaktionen utanför Australiens ambassad i Stockholm, skarp kritik mot Australiensiska regeringen.

Bränderna, menar de, är resultatet av decennier av utsläpp av växthusgaser, i första hand koldioxid från förbränning av fossila bränslen, långvarig misskötsel av mark, och en regering som förnekar effekterna av klimatförändringarna.

”Framtiden är redan här. Protestaktionen riktar sig till makthavare för att tvinga dem att skyndsamt agera kring klimatkrisen i Australien och i resten av världen”, skriver de.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV