Radar

Kräver bojkott mot storbank

Storbanken HSBC fryser konton för oppositionella i Hongkong.

I Hongkong har en ny säkerhetslag gett regimen rätt att frysa oppositionellas bankkonton. Banken HSCB kritiseras nu av många för att gå regimens ärenden, och för sina kopplingar till oljeindustrin.

Det var i somras som Hongkongs nya säkerhetslag, som gjort det möjligt för regimen att frysa oppositionellas bankkonton, röstades igenom. Flera ledande personer har på sistone nekats tillgång till sina pengar, rapporterar Global Bar Magazine.

En av dem är parlamentsledamoten Ted Hui som befinner sig i exil i Danmark sedan i början av december. Många kräver nu en bojkott av storbanken  HSBC, som har sitt huvudkontor i London.  

Kritiserade av miljöaktivister

Även andra aktörer har fått sina pengar frysta av banken, till exempel en kyrka i Hongkong, som bland annat bedriver ett härbärge för hemlösa. 

Enligt Global Bar Magazine jobbar hundratals medlemmar av kommunistpartiet inom banken. Bankens ledning har också uttalat sitt stöd för säkerhetslagarna i Hongkong.

HSBC har också kritiserats av miljöaktivister, bland annat Extinction Rebellion, som flera gånger ockuperat bankens kontor.