Radar

En av tio har sålt julklappar vidare

Redan på julaftons morgon började oönskade julklappar att läggas ut på Blocket.

Trots pandemin verkar svenskarna ha köpt julklappar för över 2 700 kronor per person. Men en hel del av klapparna ges eller säljs snabbt till någon annan.

2 759 kronor planerade den genomsnittlige svensken att lägga på julklappar i år. Detta enligt en undersökning från webbplatsen Blocket och Kantar Sifo.

Undersökningen visar också att sju av tio svenskar någon gång har fått en julklapp som de inte ville ha. En av tio har någon gång sålt en julklapp vidare och hela 14 procent har gett bort en till någon annan.

Under mellandagarna säljs begagnade varor för runt 100 miljoner kronor på Blocket, enligt ett pressmeddelande. Flest annonser brukar läggas ut den 26 december. Men redan på julaftons morgon började oönskade julklappar att läggas ut på sajten.

–Anledningen till att en julklapp är oönskad kan vara många. Då är det tur för både plånboken och miljön att begagnatmarknaden finns – här skonar vi planeten från prylsvinn, säger Tero Marjamäki, kommunikationschef på Blocket, i pressmeddelandet.

Mer om studien

Har du någon gång fått en julklapp som du inte uppskattat?

Ja, 70 procent
Nej, 16 procent
Tveksam, vet ej, 14 procent

Har du någon gång sålt eller försökt sälja en julklapp du fått?

Ja, jag har sålt, 10 procent
Ja, jag har försökt sälja, 2 procent
Nej, det har jag inte, men jag har övervägt det, 11 procent
Nej, men jag har gett bort en julklapp i gåva till någon annan, 14 procent
Nej, det har jag inte gjort, 57 procent
Tveksam, vet ej, 6 procent

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos riksrepresentativa och slumpmässigt rekryterade webbpanel. 1 010 svar samlades in bland den svenska allmänheten från 18–79 år under tidsperioden 29 oktober till 6 november. 
Källa: Blocket

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV