Radar

Ekologisk julmat viktigare än vegetarisk 

Mer än hälften av svenskarna tycker att det är viktigt att julmaten är ekologisk.

Mer än hälften av svenskarna tycker att det är viktigt att julmaten är ekologisk, enligt en ny undersökning. Däremot är det endast två av tio som tycker att det är viktigt att handla vegetarisk julmat.

– Ekologiskt producerad mat är en viktig del i den gröna omställning som just nu pågår. Det är därför glädjande att över hälften av Sveriges befolkning vill ha ekologisk mat på julbordet, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare, Karin Lexén i ett pressmeddelande.

– När vi är många som väljer eko blir resultatet att en mindre andel av jordbruksmarken i Sverige och i andra länder besprutas med kemiska bekämpningsmedel, fortsätter hon.

Naturskyddsföreningens undersökning visade att mer än varannan svensk (51 procent) tycker att det är viktigt att julmaten är ekologisk. Däremot är det få som tycker att det är viktigt med vegetarisk mat, endast två av tio tycker att det är viktigt att handla vegetarisk julmat.

Undersökningen visar även att ekologisk mat är viktigast hos den kvinnliga delen av befolkningen – nära tre av fem kvinnor (58 procent) uppger att det är mycket eller ganska viktigt att maten på årets julbord är ekologisk.

Hoppfullt att många tänker på miljön

När det gäller julklappsköp visar undersökningen att nästan hälften (47 procent) tycker att det är mycket eller ganska viktigt att julklapparna inte påverkar miljön eller klimatet negativt.

– Det ger hopp att så många ändå tänker på miljön och klimatet när de handlar julklappar. För att undvika en klimatkatastrof, rädda den biologiska mångfalden och avgifta samhället krävs en radikal omställning där förändrad konsumtion är avgörande, säger Karin Lexén.

Svenskarnas konsumtion orsakar utsläpp på cirka nio ton per person och år. För att nå Parisavtalet och Sveriges miljömål behöver de globala utsläppen minska till mindre än ett ton per person och år till 2050, enligt Naturskyddsföreningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV