Energi

Jultips: Flytta ut matbord och gran

Duka upp till glöggfest i det fria.

Slutfestat. Och ett julbord utan alla nära och kära? Så behöver det inte bli för den som flyttar ut festen i det fria.

– Nyckeln för ett lyckat julbord utomhus handlar om enkelhet och att klä sig varmt, annars spelar det faktiskt ingen roll hur god sillen är, säger friluftskocken och författaren Eric Tornblad.

Årets julfirande kanske aldrig varit mer efterlängtat. Men på grund av coronaviruset kommer julen i år att se annorlunda ut. Att flytta ut julbordet utomhus är enligt Tornblad en bra idé för att kunna fira med släkt och vänner.

– Det är säkert, enkelt och roligt. Men gör det just enkelt. Att vara långt ute i skogen behöver inte göra upplevelsen bättre. Har man en trädgård eller ett naturområde nära sig så kan man satsa på det, säger han.

Varma rätter bra tips

Julbordstraditionen sträcker sig bakåt till 1000-talets festligheter kring midvinterblotet. För att lyckas med ett bra julbord utomhus betonar Tornblad vikten av värmande maträtter.

– Varm mat är bra för utomhusfirande, och det behöver inte vara så svårt. Förbered så mycket av maten som möjligt hemma. Det finns bra mattermosar som gör det enkelt att ta med sig varm mat ut. Jag skulle säga att exempelvis dopp i grytan är en perfekt maträtt, säger Tornblad.

Glögg i stormköket

Trots att det går att förbereda många rätter på förhand talar Tornblad för att även tillaga saker på plats. Stormköket utsågs till årets julklapp av HUI Research och det kan komma väl till pass för ett julbord utomhus.

– Stormköket fungerar perfekt till det här ändamålet. Med det värmer man snabbt upp exempelvis glögg, gröt och annat man kan tänkas värma upp. Det är alltid roligt att samlas kring något och göra en aktivitet ihop. Så värm exempelvis på glöggen på plats, det är ett vinnande koncept, säger Tornblad.

Mörker, kyla och ovana vid utomhustillställningar vintertid kan möjligen ge kalla fötter. Tornblads knep här är att skapa trivsel.

– Om man ska fira utomhus så flytta ut den pyntade julgranen, ta med ljus och försök göra platsen så ”julig” som möjligt. Det kommer uppskattas. Och glöm inte att hålla avstånd, så ska vi kunna se tillbaka på julen 2020 med glädje, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV