Radar

Andra AP-fonden säljer fossilinnehav

Eva Halvarsson, VD för Andra AP-fonden.

Nu säljer Andra AP-fonden alla sina bolag som är involverade i fossil verksamhet. Beskedet välkomnas av Greenpeace, som samtidigt konstaterar att finansiella aktörers divestering från fossilbranschen måste gå betydligt snabbare.

På torsdagen meddelade Andra AP-fonden att de säljer av sina bolag med koppling till fossil verksamhet, och ställer om sin portfölj i linje med det så kallade Paris Aligned Benchmark.

Beskedet innebär att fonden nu har sålt av 250 bolag inom energisektorn till ett värde av 8 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

”Klimatet är vår tids ödesfråga som måste hanteras på ett systematiskt sätt. Det är nu fem år sedan världens länder i Paris enades om att begränsa den globala temperaturökningen till långt under 2 grader. För att lyckas med det måste alla nationer – och verksamheter inom alla sektorer – ta sitt ansvar för att minska utsläppen av klimatpåverkande gaser. Det gäller inte minst kapitalförvaltning”, skriver Eva Halvarsson, Verkställande direktör Andra AP-fonden i ett pressmeddelande.

Global trend

Miljöorganisationen Greenpeace har under flera år drivit en kampanj för att få AP-fonderna att lämna sina innehav i fossilbolag.

– Att andra AP-fonden nu säljer ut sina fossila innehav är såklart väldigt goda nyheter och något vi kampanjat för länge. Nu krävs att de kvarvarande pensionsfonderna följer efter skyndsamt. För den som vill värna klimatet och minska sin finansiella risk finns inget annat alternativ, säger Rolf Lindahl, kampanjledare för energi- och klimatfrågor på Greenpeace i ett pressmeddelande.

Den 16 mars i år kom ett liknande besked från Första AP-fonden, som meddelade att de skulle sälja sina innehav i 130 bolag verksamma inom fossilbranschen.

– Fossila bränslen är en av grundorsakerna till den accelererande klimatkrisen. Att flytta pengarna från det fossila behöver därför gå mycket fortare än vad som skett hittills. Men nu ser vi början på en global trend där fler och fler investerare börjar tänka om och slutligen överge fossilbolagen, säger Rolf Lindahl.

Andra AP-fonden är en av norra Europas största pensionsfonder och förvaltar drygt 360 miljarder kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV