Radar

Feminism, antirasism och klimaträttvisa fokus i ny kurs

Black Lives Matter protest  på Sergels torg i Stockholm tidigare i år.

Nu finns det en särskild kurs för den som vill bli projektledare med fokus på feminism, antirasism och klimaträttvisa. Rättviselinjen, som kursen kallas, lanseras av Färnebo folkhögskola och vänder sig till unga men uppmuntrar också till möten över generationsgränser.

– Vi vet att många av de som växer upp i dag har ett stort politiskt intresse och att de ser ganska mörkt på framtiden. Med den här kursen vill vi ge verktyg till förändring men också framtidstro, säger Färnebo folkhögskolas rektor Anna-Karin Raphasha Björnberg i ett pressmeddelande. 

Rättviselinjen är en ettårig utbildning där deltagarna uppmuntras bygga vidare på klimatrörelsen, #BlackLivesMatter och #metoo, och sedan göra något konkret av sitt engagemang, som att driva en kampanj eller ett projekt. 

– För oss har det globala perspektivet alltid varit viktigt. Det finns så många som engagerar sig för exempelvis klimaträttvisa världen över och vi tycker det är viktigt att lära av dem istället för att hela tiden uppfinna hjulet. Samtidigt får deltagarna också lära sig om gruppdynamik och konflikthantering inom den egna gruppen – det är ju där all konfliktlösning och rättvisearbete börjar,  säger Anna-Karin Raphasha Björnberg.

Färnebo folkhögskola har under de senaste åren pausat det som varit skolans signum – resandekurserna. Projektledarkursen innehåller dock en sju veckor lång studieresa och praktik i Europa, om coronaläget tillåter. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV