Radar

Svensk-iransk forskare kan avrättas inom en vecka

Amnesty International har inlett en blixtaktion för att sätta press på makthavare i Iran.

Den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali har blivit förflyttad till en isoleringscell i Evin-fängelset i Iran och fått besked om att hans dödsstraff kommer att verkställas inom kort.

— Det är ohyggligt att iranska myndigheter verkar ha bestämt sig för att gå vidare med den här oåterkalleliga formen av djup orättvisa – detta trots upprepade uppmaningar från FNs människorättsexperter om att frige Ahmadreza Djalali och upphäva dödsdomen mot honom, säger Diana Eltahawy, regionchef för Mellanöstern och Nordafrika på Amnesty International i ett pressmeddelande.

Beskedet kom efter att Djalalis fru, Vida Mehrannia, i veckan fick ett telefonsamtal från sin make som berättade att han skulle flyttas till en isoleringscell i ett annat fängelse.  Att han placeras i isoleringscell innebär, enligt Amnesty, att dödsstraffet kommer att verkställas inom en vecka från den 24 november.

Anklagas för spioneri

Ahmadreza Djalali greps i Iran den 26 april 2016 när han var i landet för att delta i utbildningar om katastrofmedicin. Han anklagades för att ha samarbetat med den israeliska säkerhetstjänsten. 2017 dömdes han till döden och har sedan dess främst suttit fängslad i det ökända Evin-fängelset utanför huvudstaden Teheran, enligt Amnesty.

Ahmadreza Djalalis fru, Vida Mehrannia, visar upp en bild på sin dödsdömda make
Ahmadreza Djalalis fru, Vida Mehrannia, visar upp en bild på sin dödsdömda make. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sveriges utrikesminister Ann Linde har efter beskedet tagit kontakt med Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Hon skriver på Twitter att Sverige verkar för att domen mot Djalali inte ska verkställas.

Även EU agerar i fallet med den dödsdömde svensk-iraniern.

”I det här steget är vi i kontakt med den svenska regeringen och Tysklands ambassad i Teheran som representerar EU lokalt. Vi söker mer information, inklusive från iranska myndigheter”, uppgav Peter Stano, talesman för EU:s utrikeschef Josep Borrell TT.

"Agera innan det är för sent"

Den iranskfödde Djalali har bott i Sverige sedan 2009 och har svenskt medborgarskap. I Sverige finns hans fru och två barn.

— Vi uppmanar det internationella samfundet att omedelbart agera för att rädda Ahmadreza Djalalis liv – innan det är för sent. Ett exempel är att göra det via ambassaderna i Teheran, säger Diana Eltahawy.

Amnesty International har inlett en så kallad blixtaktion där människorättsorganisationen uppmanar sina medlemmar och allmänheten att skriva till, mejla eller på andra sätt kontakta ansvariga makthavare i Iran för att sätta press på dem.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV