Radar

All försäljning under Black Friday går till rent vatten

All försäljning hos PMU Second Hand i Umeå går under Black Friday till olika vattenprojekt.

Under Black Friday den 27 november får kunderna på PMU Second Hand i Umeå betala dubbelt pris, istället för att få rabatt på varorna.  All försäljning går till att fler i världen får tillgång till rent vatten. 

– Det blir en viss dubbelmoral om vi går ut och marknadsför oss med extra öppet en sådan här supershoppingdag när vi samtidigt vet att det är just överkonsumtionen som är orsaken till väldigt stora miljöproblem. Vi vill vara en motpol till detta, säger Mats Hillerström, chef för PMU Second Hand i Sverige som tagit initiativ till satsningen i ett pressmeddelande. 

Den som handlar ett par jeans för 100 kronor får betala 200 kronor. Alla pengarna går till PMU:s vattenkampanj.

– För 135 kronor kan vi ge en person rent vatten livet ut. Vi hoppas att kunderna ska förstå kopplingen mellan vattenproblematiken i världen och klädproduktionen, säger Mats Hillerström.

I dag saknar 2,2 miljarder människor tillgång till rent vatten, enligt PMU. Av dem behöver 263 miljoner gå längre än 30 minuter enkel väg för att överhuvudtaget få tag på vatten och då kan det komma från smutsiga källor.

Black Friday är USA:s största shopping- och readag och markerar starten på julhandeln. År 2013 uppmärksammade flera svenska butikskedjor och e-handelsföretag dagen med specialerbjudanden. Därefter har försäljningen bara ökat år efter år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV