Radar

Klimatstöd skyddar inte de mest utsatta

Räddningsarbetare bär bort barn från en översvämmad gata i staden Marikina, öster om Filippinernas huvudstad Manila efter tyfonen Vamcos framfart över Filippinerna nyligen.

Globala ansträngningar att tackla klimatförändringarna lyckas inte skydda de allra mest utsatta. Istället får de själva kämpa för att skydda den egna befolkningen från allvarliga konsekvenser av torka, stormar och översvämningar, enligt en ny rapport.

– Klimatkrisen är också en humanitär kris – och drabbar de redan utsatta hårdast, säger Margareta Wahlström, Röda Korsets ordförande och tidigare chef för FN:s katastrofriskreduceringsorgan UNDRR i ett pressmeddelande.

Det är just nu högsäsong för tropiska stormar och i år är de fler än de brukar vara. Bara sedan början av oktober har oväder med starka vindar och stor nederbörd dragit in över bland annat Filipinerna, Vietnam och Centralamerika. Dessa har lett till översvämningar, jordskred och tsunamiliknande stormfloder, som har förstört hem och försörjningsmöjligheter och lett till dödsfall.

Extremvädren har påverkat över 35 miljoner människors liv.

– Årligen behöver 100 miljoner människor humanitärt stöd till följd av klimat- och väderrelaterade kriser samtidigt som vi vet att mer förebyggande insatser skulle löna sig både i mänskliga och ekonomiska termer, säger Margareta Wahlström.

Klimatrelaterade naturkatastrofer har ökat

World Disasters Report 2020, som ges ut av Internationella Röda Korset, visar att inget av de 20 länder som är hårdast drabbat av klimatförändringarna och klimatrelaterade naturkatastrofer är bland de länder som får mest klimatanpassningstöd, sett till befolkningsmängd.

Den skeva finansieringen är extra allvarlig eftersom de klimatrelaterade naturkatastroferna som översvämningar, orkaner och värmeböljor har ökat med 35 procent sedan 1990, menar Röda korset. 

1,7 miljarder människor har de senaste tio åren påverkats av naturkatastrofer genom att deras hem har förstörts eller att de har förlorat sina inkomster. Det har också det lett till 410 000 dödsfall, de flesta i låginkomstländer. Allt pekar på att den utvecklingen kommer att fortsätta, enligt Röda korset.

Om World Disasters Report

World Disasters Report har publicerats sedan början av 1990-talet och hämtar sin grunddata från The Centre for Research on the Epidemiology of Disasters (CRED). 

Utöver det används en mängd andra källor som tex IPCC:s rapporter.

Länder med högst sårbarhet för klimatförändringar

Somalia
Afghanistan
Tchad
Myanmar
Haiti
Sydsudan
Niger
Sudan
Eritrea
Kongo
Källa: Röda korset

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV