Radar

Protester mot Norges utvinning av olja i arktis

Aktivister genomför en symbolisk hängningsaktion utanför Norges konsulat i Göteborg för att symbolisera hur isen smälter under våra fötter.

Greenpeace Norden och den norska miljöorganisationen Natur og Ungdom har stämt norska staten för att man tillåter oljeutvinning i Arktis. Den 4 november ska ärendet upp i Högsta domstolen och idag, tisdag, genomför Extinction rebellion en aktion mot Norges regering utanför Norges konsulat i Göteborg.

– Att dela ut oljelicenser mitt i en eskalerande klimatkris är förstås helt vansinnigt. Det strider mot den norska grundlagen och mot Parisavtalet som Norge undertecknat. Det är dessutom i strid med den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter, säger Jonas Gunnarsson i ett pressmeddelande.

Under aktionen utanför Norges hus, som konsulatet heter, kommer en protestskrivelse att lämnas över till Norges generalkonsul.

Historiskt rättsfall

Extinction rebellion pekar dels på den höga nivån av koldioxid som oljeutvinningen orsakar, men även på att utvinningen i Arktis är riskfylld eftersom havets ekologiska system är ännu mer känsligt där. Flera av oljelicenserna som delas ut gäller dessutom för de mest sårbara och värdefulla områdena, menar man.

Samtliga 19 domare är närvarande under rättegången i den norska högsta domstolen, vilket är sällsynt.

– Det visar vilken vikt domstolen lägger vid det här historiska rättsfallet. Utgången kan skapa prejudikat för liknande klimaträttsfall runt om i världen. Därför kräver vi att den norska regeringen stoppar utvinningen av olja i Arktis. Vi måste sluta utvinna och bränna fossila bränslen nu, säger Jonas Gunnarsson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV