Energi

Alla helgona vadå? – Den kompletta guiden till Allhelgonaveckan

Covid-19 innebär ett bakslag för Halloween i år, men  de som saknar skräckfyllda upplevelser kan bara vänta till den 3/11 då presidentvalet i USA kanske kan fylla en liknande funktion.

Alla helgons dag, allhelgonadagen, alla själars dag, Halloween, och så vidare. Tycker du att det är förvirrande? Lugn, här reder Göran Hådén ut vad som är vad, vad som är när och varför. Givetvis med twister här och var.

I många länder med kristendom är det här inte komplicerat. Där är varje år 31 oktober Halloween, 1 november dagen för att minnas helgon (All Saints’ Day) och 2 november dagen för att minnas nära och kära (All Souls’ Day). Men i Sverige är det rörigare. 

Alla helgons dag är alltid dagen innan första söndagen i november, det vill säga den lördag som infaller 31/10-6/11. Då minns och hedras nära och kära som lämnat jordelivet, ofta genom att vi tänder ljus på gravarna. Att uppmärksamma Alla helgons dag just genom gravljus tog fart i Sverige efter andra världskriget. Tidigare var det vanligare att tända gravljus på julafton, så nu gör vissa både och.
Alla helgons dag skapades 855 och spreds hit när Sverige blev kristet och katolskt. Det är en minnesdag för helgon som inte har en särskild minnesdag – exempelvis Heliga Birgitta, Lucia och Staffan stalledräng. Men just dessa har ju i Sverige även fått andra dagar.

Alla själars dag infaller alltid dagen efter Alla helgons dag, det vill säga första söndagen i november. Den dagen är, som namnet antyder, avsedd för det som många svenskar nu istället gör på Alla helgons dag – att minnas nära och kära. Alla själars dag blev åter helgdag i Svenska kyrkan 2002.

Allhelgonadagen är alltid 1 november och står kvar i almanackan trots att själva syftet med dagen flyttades redan 1772 till samma veckas söndag. Båda dagarna hette då Alla helgons dag OCH Allhelgonadagen som synonym. 
1953 flyttades denna röda helgdag från söndag till lördag, för på den tiden ville politikerna att svenska folket skulle få MER ledig tid. Den politiska kampen för mer fri tid var dock så framgångsrik att poängen försvann när senare alla lördagar blev arbetsfria som norm… 
Samtidigt 1953 blev Alla helgons dag namnet på lördagen och allhelgonadagen namnet på 1 november – vilket ibland ändå blir samma datum. Kvarlevan allhelgonadagen har alltså inte fyllt något viktigt syfte i Sverige på 248 år nu, utan mest medfört förvirring och gråtande barn, då ingen officiell namnsdag släpps fram 1/11. 

All helgona dag är ett äldre namn för allhelgonadagen.

AllahelgOnsdag är en felhörning av Alla helgons dag.

Allhelgonahelgen är hela den helg då Alla helgons dag infaller. Kompliceras dock av att vanliga uppfattningar om när en helg börjar varierar från fredag eftermiddag (Nationalencyklopedin) till lördag kl. 18 (Svenska kyrkan).

Allhelgonaveckan är i sammanhanget något så märkligt som precis vad det låter som, det vill säga syftar på hela veckan.

Allhelgonaafton är ytterligare en dag utan funktion i Sverige, som här infaller dagen innan Alla helgons dag. Det är dock denna dag som givit namn åt Halloween. Alla helgons afton blir på engelska All hallows eve(ning), vilket i sin tur blev Halloween, med främsta ursprung på Irland.

Halloween är alltid 31 oktober och tog fart i Sverige när dåvarande Svenska köpmannaförbundet 1997 bestämde sig för att satsa på Halloween i landets butiker för att öka konsumtionen. Vilket för miljön matchar Halloweens skräcktema.
På Halloween är tiggeri och skrämmeri som mest accepterat, men mest från barn. Vårens motsvarighet är skärtorsdagen, men då handlar det bara om tiggeri. Dock ville många svenskar innan coronakrisen förbjuda tiggeri och att offentligt dölja ansiktet, så vi får väl se hur långlivat det blir med ”bus eller godis” i Sverige. Däremot har jag ännu inte sett några krav på förbud mot att minnas döda, så vi lär leva med dessa dagar länge. 
Just i år infaller Halloween på samma dag som Alla helgons dag och även covid-19 blir i år en tydlig nackdel för Halloween. Men de som saknar Halloween 31/10 behöver bara vänta tre dagar tills presidentvalet i USA kan fylla en liknande funktion. 

Finns då ingen trygg hamn för lycka i allt detta? Jo, på allhelgonadagen firas att det är exakt 50 år sedan ABBA-medlemmarna gjorde sin första offentliga konsert tillsammans!

Det är som ni ser mycket att hålla reda på här, men det enda som i praktiken lär påverka våra liv årligen är att många besöker avlidna den lördag som infaller 31/10-6/11, samt att de som leker avlidna kan besöka dig för att tigga godis 31/10 – eller helgen innan, eller helgen efter, eftersom barn inte håller reda på dagar som inte ens vi vuxna håller reda på. 

Traditioner tenderar likt mycket annat bli mer komplexa med tiden när saker ändras och läggs till utan att det vi lämnat helt försvinner. Men förhoppningsvis kan denna genomgång vara till nytta resten av våra liv, om inte annat som inspiration för att komplicera ännu mer med egna påhitt, till exempel att lansera Annandag allhelgona.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV