Radar

Gratis cykelutlåning i Borlänge 

Kommunen vill att borlängeborna ska resa mer hållbart och lånar ut elcyklar gratis under en månad.

Borlänge kommun vill få sina invånare att cykla mer. Ett sätt att uppmuntra till det tror man kan vara att låna ut elcyklar gratis. Försöket har pågått i ett år och lockat till ökad cykling bland dem som testat. 

Alla stadens invånare över 18 har kunnat låna elcyklar av kommunen gratis under en månad. Hälften av de som antog utmaningen började cykla mer än de hade gjort tidigare. Många köpte dessutom en egen elcykel efteråt, rapporterar SVT Dalarna. 

– Vi vill att Borlängeborna ska resa mer hållbart, det här är ett sätt att få dem att få upp ögonen för cykling, säger Elina Brodén (MP), kommunalråd i Borlänge kommun till SVT.

Hon förklarar att många visat nyfikenhet för att prova en elcykel eller lådcykel för att se hur det funkar i deras vardag. Genom att bekosta utlåningen vill kommunen visa på möjligheterna som finns.

– Elcykeln är inte till för att lösa ett transportbehov en viss tidpunkt, utan mer för att man ska få testa under en hel månad hur det är att cykla elcykel, säger Elina Brodén (MP). 

Elcyklarna kommer fortsätta att lånas ut även under vintern, då dubbdäck sätts på cyklarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV