Energi · Landets Fria Tidning tipsar

Gå på filmfestival – hemma

Fem filmer tävlar om att vinna Nordiska rådets filmpris.

Hela den här veckan äger Uppsala kortfilmsfestival rum där bland annat kortfilmsserien Glöd, med tio filmer på de nationella minoritetsspråken, visas.  Till helgen är det också dags för Best of Norden 2020, där filmerna som är nominerade till Nordiska rådets filmpris visas. Båda festivalerna har i år valt att göra det möjligt att se hela programmet hemifrån.

Coronapandemin gör som bekant att antalet biljetter till olika kulturevenemang under hösten är kraftigt begränsade. Men i vissa fall har det också lett till att möjligheterna att ta del av festivalprogram har ökat för de som inte bor i närheten. Tidigare i höst valde exempelvis Bokmässan i Göteborg att livestreama hela sitt program. Och den här veckan kommer alltså både Uppsala kortfilmsfestival och Best of Norden 2020 att visa sina filmer inte bara i salong utan även online.

300 filmer

På Uppsala kortfilmsfestival visas 300 filmer från 70 olika länder. Några teman i år är ”Rum för motstånd”, ”Rätten till staden”, ”Lantlig lycka” och ”Glöd”. I den sistnämnda kategorin visas filmer från Svenska filminstitutets satsning på de nationella minoritetsspråken samiska, finska, meänkieli, jiddisch och romani chib. I ett pressmeddelande från Folkets Bio beskrivs hur de här filmerna vill lyfta de svenska minoritetsgruppernas berättelser och språk för att bevara, uppmärksamma och spegla vår mångfald och vårt ursprung. 

Filmerna på årets kortfilmsfestival kommer att visas på biograferna Grand och Regina i Uppsala (med max 50 personer per visning), men under veckan kommer det också gå att se alla filmer på Kortfilmsfestivalen Play för en kostnad av 90 kronor. 

Samarbete med Göteborgs filmfestival

Best of Norden 2020 visar de fem filmer som är nominerade till Nordiska rådets filmpris: Dogs Don’t Wear Pants (Finland), Barn (Norge), Echo (Island), Charter (Sverige) och Uncle (Danmark). Flera av fimvisningarna följs också av samtal. Visningarna kommer äga rum på Klarabiografen i Stockholm och är helt gratis, men även här är antalet platser mycket begränsade och biljett måste bokas via Kulturhuset stadsteatern. Men nytt för i år är också att de parallellt kommer visa filmerna och de livestreamade samtalen via Draken film, i samarbete med Göteborg filmfestival, så att hela Sverige kan ta del av festivalen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV