Radar

Skolelever samlar in textilier

Förra året lämnades drygt 75 procent av det som skolelever samlat in under Textiljakten till återanvändning via Second Hand-butiker.

Under tre veckor i november deltar skolelever i Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg i ”Textiljakten”. Det går ut på att samla ihop kläder som annars skulle ha slängts i soporna.

När den första upplagen av Textiljakten genomfördes i november 2019 samlades nästan sju ton textilier in.

– Vi kan spara vår miljö enormt mycket bara genom att sluta kasta urvuxna eller slitna kläder i soporna. Med dagens teknik är det en resurs som inte bara kan återanvändas utan också återvinnas och förvandlas till nya material, säger projektledaren Susanne Eriksson på Wargön Innovation i ett pressmeddelande.

Stor överkonsumtion av kläder

Projektet finansieras bland annat av EU, Västra Götalandsregionen, Vänersborgs kommun och Fyrbodals kommunalförbund, där både Trollhättan och Uddevalla ingår.

– Att tre kommuner går samman så här skickar rätt signaler och tillsammans kan vi verkligen förändra förhållningssättet till textilier. Idag har vi generellt sett en stor överkonsumtion av kläder, säger Vänersborgs miljöstrateg Boel Carlsson.

Kommunernas paroll är 3 kommuner, 3 veckor (9-27 november) och 30 ton. De uppmuntrar även allmänheten till att vara med att samla in 30 ton.

– Förra året lämnade vi drygt 75 procent av det som kom in från Textiljakten till återanvändning via Second Hand-butiker, till förmån för välgörande ändamål. Det motsvarade fem ton och säger en del om hur mycket som finns i lådor och garderober till ingen nytta, säger Susanne Eriksson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV