Energi

Kvinnohistoria skildras genom föremål i ny bok

Historikern Karin Carlsson har skrivit boken Kvinnosaker som släpps i dag.

I dag släpps boken Kvinnosaker – ett sekel av kvinnohistoria genom 50 föremål. I boken lyfts föremål som har inneburit stora framsteg eller viktiga landvinningar för kvinnor som till exempel behån, byxkjolen och vibratorn.

– Att det gjorts skillnad mellan män och kvinnor genom historien vet jag. Jag har forskat och undervisat om det. Men ofta har jag som forskare fokuserat på en sak, ett tema. Men under arbetet med här boken – som spänner över relativt lång tid – och som omfamnar vitt skilda teman tappade jag ändå hakan av förvåning. Motståndet som kvinnor mött genom tiderna kommer från så många fronter, säger författaren och historikern Karin Carlsson i ett pressmeddelande

Osynliggörs fortfarande i historieundervisning

Hon menar att kvinnor ännu i dag är relativt osynliga i den historieundervisning som bedrivs i skolorna, även om det har skett förbättringar. Den nya boken ser hon som ett bidrag till den kollektiva processen att skildra kvinnohistorien genom olika perspektiv.

Under arbetet med boken har hon märkt hur många föremål som vi i dag tar för givna kunde upplevas som revolutionerande när de först lanserades. Ett exempel är behån som gjorde att många kvinnor slapp bära korsett. Men boken lyfter även fram Ester Blenda Nordströms cigarett  och damcykeln som en gång i tiden sågs som provocerande. 

Kvinnosaker är resultatet av ett samarbete mellan Bonnierförlagen och Stockholms Kvinnohistoriska, ett museum som arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förmedlas och synliggörs. Föremålen i boken är illustrerade av Amanda Berglund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV