Radar

Lärare beskrev meänkieli som djurläte

Enligt skolchefen i Kalix kommun rör det sig om ett enskilt fall.

När en lärare på en skola i Kalix kommun beskrev meänkieli som ett djurläte, anmälde en pappa i klassen ärendet till Skolinspektionen. Fallet har nu gått vidare till DO.

Pappan Daniel Särkijärvi berättar i SVT Uutiset om hur hans barn en dag kom hem och berättade att läraren inför klassen hade sagt att barnets modersmål meänkieli låter likt ett djurläte, en råmande ko.

– Mitt barn brukar inte berätta så mycket om vad som sker i skolan. Men nu berättade han allt detta, och direkt, vilket tyder på att det som hände var viktigt för honom, en negativ erfarenhet och en hemsk situation, säger Daniel Särkijärvi i SVT.

Vid samma tillfälle hade läraren kommenterat Daniel Särkijärvis engagemang för att revitalisera meänkieli, och sagt till eleven att han inte höll med hans pappa.

Enligt skolchefen i Kalix, Charlotte Sundqvist, har både läraren och skolans rektor bett om ursäkt efter det inträffade. Dessutom har en kränkningsanmälan upprättats.

Skolinspektionen hänvisar till DO

Eftersom Daniel Särkijärvi är orolig att liknande kan ske på nytt, bad han kommunen att ge pedagogerna i skolan en utbildning om minoritetslagen. 

Men skolchef Charlotte Sundqvist säger att det inte finns någon sådan extra utbildning på kommunens agenda, och menar att sådant här inträffar väldigt sällan.

– Vi jobbar enligt de planer vi har, säger hon till SVT.

Daniel Särkijärvi har anmält händelsen till Skolinspektionen, som flyttat ärendet till DO, med motiveringen att anmälan innehåller uppgifter om en diskriminerande åsikt från en lärare gällande en elevs minoritetsspråk.

DO har tagit emot anmälan, men ärendets handläggning har inte påbörjats ännu. Daniel Särkijärvi skriver i ett meddelande till LFT att DO tidigare lagt ned liknande ärenden, med hänvisning till att språk inte är en diskrimineringsgrund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV