Radar

Fängslad iransk människorättskämpe frisläppt

Den iranska människorättsförsvararen Narges Mohammadi, till höger i bild, ser på Karim Lahidji, en annan ledande människorättsaktivist.

Människorättsförsvararen Narges Mohammadi har försatts på fri fot efter att ha suttit bakom lås och bom i Iran i drygt fem år, skriver Amnesty International i ett pressmeddelande.

Den nu 48-årige aktivisten, som 2011 tilldelades den svenska regeringens Per Anger-pris, har tillbringat mycket tid i fängelse. Den senaste vändan inleddes i maj 2015 men på torsdagen släpptes hon, bekräftar maken Taghi Rahmani, enligt nyhetsbyrån AFP.

”Önskar frihet för alla fångar”, skriver han på Twitter.

Narges Mohammadis hälsa har sviktat i fängelset, och på grund av en lungsjukdom tillhör hon riskgruppen för covid-19 – som drabbat Iran svårt. I juli utfärdade Amnesty en blixtaktion för henne, men myndigheterna vägrade visa något resultat av hennes covid-test.

Det internationella trycket för en frigivning har ökat. I veckan krävde FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, att Iran släpper människorättsförsvarare vars liv är i fara på grund av coronaviruset.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV