Radar

Lådcykel och återbruk i innovativ kombo

Lådcykeln Upcykla turnerar under hösten runt i Lund.

Lunds kommun vill inspirera till mer återbruk och lanserar nu en rullande återbruksverkstad. Lådcykeln Upcykla turnerar just nu runt i Lund utrustad med verktyg och en symaskin.

Vid fyra tillfällen under hösten kommer den rullande återbruksverkstaden ”UpCykla” åka ut till bibliotek, torg, andra kommunala verksamheter och bostadsområden i Lunds kommun. Det är återbruksverkstaden ”FixaTill” i Lund som har utökat sin verksamhet med en lådcykel.

– Vi vill sprida kunskap om återbruk och påverka beteenden, säger projektledaren Matilda Öhgren. Istället för att slänga sina saker kan man laga dem och ge dem ett förlängt liv.

Projektledare för Upcykla och Fixatill, Mathilda Öhman
Projektledare för Upcykla och Fixatill, Mathilda Öhman. Foto: Hanna Jeppson

Upcykla är en ordlek med begreppet ”Upcycling”, som betyder att återbruka material istället för att återvinna och på ett kreativt sätt skapa något helt nytt. Vid lådcykeln kommer besökare bland annat kunna laga sina kläder, klä om möbler eller skruva ihop en hylla. Verkstaden har två utfällbara arbetsplatser från lådcykeln och olika verktyg som symaskin, måttband, hammare, såg och häftpistol. Personal finns på plats för att ge handledning och råd, men poängen är att besökare ska pröva att reparera och laga själva.

Vill sprida konceptet vidare

– När vi är ute med Upcykla kommer vi hålla mini-workshops eller demonstrationer av till exempel hur man kan laga ett plagg, berättar Matilda.

Projektet pågår året ut. Förhoppningsvis har då evenemangen lockat till sig nya besökare till den vanliga återbruksverkstaden där det finns en träverkstad, målarrum och flera symaskiner. Tanken är också att konceptet med en rullande återbruksverkstad ska kunna spridas vidare till andra aktörer och kommuner.

– Det skulle till exempel vara smidigt för fastighetsägare att ha en sådan här rullande återbruksverkstad i sina bostadsområden, föreslår Matilda.

Om projektet

Bakom återbruksprojektet Upcykla och den fasta verkstaden Fixatill står Lunds renhållningsverk, en förvaltning på Lunds kommun. Det är finansiering från EU-programmet Interreg som gjort projektet möjligt.

Upcykla kommer under hösten att turnera runt i Lund:

Torsdag 1 oktober – på Klostergårdens bibliotek kl. 14.00 – 17.00.
Torsdag 15 oktober – på Fritidsbanken kl. 14.00 – 17.00.
Torsdag 29 oktober – på Stadsbiblioteket, i tidningsrummet kl. 15.00 -19.00.
Torsdag 12 november – på Stenkrossen kl. 15.00 – 18.00.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV