Radar

Sveaskog får anti-pris för greenwashing 

Bilder från Svenska skogens sommarkampanj 2020.

Det statliga skogsbolaget Sveaskog får den negativa miljöutmärkelsen Svenska Greenwashpriset 2020. Priset delas ut av Jordens Vänner för tionde året i rad.

Enligt Jordens vänner delas priset ut till samhällsaktörer som ”genom vilseledande miljöbudskap har försökt att ge sig själva en överdrivet grön image”.

Med nästan 2000 röster tog Sveaskog hem anti-priset med klar majoritet.

– Sveaskog anstränger sig för att framstå som skogsvårdare istället för skogsskövlare. Men att så många röstade på bolaget visar att de inte kan gömma sig bakom gröna hemsidor och ord. Allt för många har sett Sveaskogs skogsbruk i praktiken, där vinstintressen gång på gång går före naturvård, omsorg om biologisk mångfald och klimathänsyn, säger Jordens Vänners ordförande Mikael Sundström i ett pressmeddelande. 

Svenska Greenwashpriset har tidigare gått till bland annat Centerpartiets partistyrelse och branschorganisationen Svenskt Flyg. Förra året stod oljebolaget Preem som vinnare.

– Klimatet och miljön räddas inte med snygga hemsidor, köpta redaktionella annonser eller påkostade reklamfilmer. Företag och samhällsaktörer som vill ha beröm för hur duktiga de är på miljöområdet behöver också börja leverera, allt annat är greenwash, säger Mikael Sundström.

Bland de nominerade fanns också gruvindustrins branschorganisation, Svemin, samt klimatkompensationsbranschen.